Peper Hofstede

1 januari: een non-dag

01 januari 2016 06:00

1 januari telt niet als dag, dat weet iedereen. De sportschool is dicht, je plan om dit jaar minder te drinken is duidelijk al in de eerste nacht van het nieuwe jaar gesneuveld en met een kater heb je echt geen puf om een quinoa-boerenkoolsalade in elkaar te draaien. De pizza-extra-kaas die je dan maar bestelt is duur, dus ook van je spaarplannen komt vandaag weinig terecht. Nee, 1 januari is een soort zwart gat voor goede voornemens en dat is in één klap opgelost door het tot non-dag uit te roepen.

In dat vacuüm is het inderdaad lekker reflecteren, zoals collega Pieter Klein deze week al schreef. Het nieuwe jaar is nog niet echt begonnen, het oude wel al afgelopen: een drempel van een dag. Januari is genoemd naar de Romeinse god Janus, die van die twee gezichten: vooruitkijken dus, maar ook terugkijken. Dat kan ook best als je maar één gezicht hebt. Een handig hulpmiddeltje daarbij is het Yearcompass, van een groep Hongaarse jongens (en ook gewoon beschikbaar in een Nederlandse versie).

"Wat heb ik een enorm leuk jaar gehad – terwijl ik veel dingen al bijna vergeten was!"

De opdracht is simpel: pak je agenda van 2015 er eens bij en blader wat. Haal herinneringen op. Wat was het allerleukst? Wat heb je goed gedaan? Wat liep er helemaal mis? Wat was de grootste verrassing van het jaar? Heel grappig om in te vullen. Ik werd vooral vervuld van dankbaarheid: wat heb ik een enorm leuk jaar gehad – terwijl ik veel dingen al bijna vergeten was!

En dan het jaar dat komt. Hoe ziet dat er in een ideale wereld uit? Wat ga je loslaten? Wat wil je bereiken? Welke plaatsen wil je bezoeken? Dat heeft natuurlijk te maken met goede voornemens, maar je denkt er wat concreter over na dan 'afvallen en meer bewegen' – zoals heel Nederland van plan is.

"Voor dit jaar beloof ik beterschap: nu ga ik écht iedere dag opschrijven waar ik allemaal blij mee ben."

Mijn goede voornemens zijn voor een groot deel precies hetzelfde als vorig jaar. Dat vertelt je natuurlijk direct hoeveel daar van terecht is gekomen. Zo nam ik me op 1 januari 2015 voor om dit jaar iedere dag op te schrijven waar ik dankbaar voor ben, of het hoogtepunt van de dag. Dat heb ik precies één keer aan gedaan en wel op 1 januari 2015. Mijn hoogtepunt: de héle dag in bed met The Mentalist. Het was dan ook een non-dag.

Voor dit jaar beloof ik beterschap: nu ga ik écht iedere dag opschrijven waar ik allemaal blij mee ben. En laat dat nou een voornemen zijn dat zich ook vandaag  al laat uitvoeren. Vandaag ben ik dankbaar voor de leukerds met wie ik aan 2016 begonnen ben, voor de schoonmakers van de gemeente Amsterdam die buiten de straat aan het schoonspuiten zijn (zeer gewaardeerd!) en voor mijn kat Eddie die me gezelschap houdt tijdens het schrijven. En voor de pizzabezorger natuurlijk. De rest komt morgen wel. Of maandag.

Gelukkige non-dag en een gelukkig nieuwjaar!

Peper Hofstede