Roelof Hemmen

De vader, de zoon en de kettingzaag

04 januari 2016 06:00

Ik was op een feestje, een man werd 50. Hij kreeg een mooi cadeau: een kettingzaag. Geen elektrische natuurlijk, maar een echte motorzaag, op benzine.

Ik kreeg er een paar jaar geleden ook één van mijn geliefde, net als het feestvarken. Wij verdienen allebei ons geld met praten en achter een bureau zitten. En dus is er nu sprake van een trend: 'Steeds meer bureauridders van middelbare leeftijd hebben een motorzaag'.

"Wat je met je zaag teweegbrengt is onomkeerbaar"

Er is geen mannelijker gereedschap dan een motorzaag. Ik betuigde op deze plek al eerder mijn liefde voor het apparaat

Hij vraagt een vaste hand, en een scherp oog voor de juiste snede op de juiste plek. Wat je met je zaag teweegbrengt is onomkeerbaar. Eerst was het zo, nu is het voor altijd anders. Dat is voor de meeste pratende bureauridders van middelbare leeftijd een zeldzaam genoegen.

Maar zagen is veel meer dan een geheim plezier. Een Noor heeft er een fascinerend boek over geschreven: De man en het hout. Noren moeten hout hebben, om warm te blijven als de elektriciteit uitvalt. Hout is warmte, warmte is leven. En mannen brengen het. Dus: wees een oerman, zaag hout. Jonge Noren schijnen er niks in te zien, maar eenmaal boven de 40, dan worden ze gegrepen en gaan ze hakken en zagen. We zijn niet alleen, ouwe!

"Wees een oerman, zaag hout"

Maar waarom wachten tot je grijs bent? Ik heb dit weekend mijn zoon ingewijd. Een half omgewaaide beuk over een bosweggetje. Magisch moment: "Jongen, de zaag kan je doodmaken, weet wat je doet". De plechtige overhandiging. De zaag deed het eerst niet - gebrekkig onderhoud -  een beetje een bummer, en een afkeurende blik van mijn zoon. Maar toen het monster jankte in de handen van de jonge man, had de boom geen kans. Welkom in de wereld van mannen met zagen. Het was een mooi moment in het bos: de vader, de zoon en de motorzaag.

"Zagen is mooi, maar hakken en kloven is eigenlijk nog mooier"

Het was niet klaar na de beuk. Want zagen is mooi, maar hakken en kloven is eigenlijk nog mooier. Dan wordt een stammetje brandhout. Wat is een man zonder bijl? Ik heb er twee gekocht, een grote en een kleine. Handgesmeed Zweeds staal. Alleen had ik geen hakblok. Die hebben we dus op Nieuwjaarsdag uit een omgevallen boom gezaagd: zeker honderd kilo, en voor die thuis was, waren we behoorlijk gesloopt. Maar wel blij. Om vader en zoon te zijn, met een motorzaag in het bos.

Er is nog een wereld te zagen.