Geheime informatie MH17 naar buiten

Professor Maat maakt delen geheim rapport zelf openbaar

05 januari 2016 02:23 Aangepast: 05 januari 2016 09:18
Reconstructie van deel toestel MH17. Beeld © ANP

Forensisch anatoom George Maat heeft delen van het politieonderzoek naar zijn lezing over MH17 openbaar gemaakt. Maat raakte in opspraak omdat hij in die lezing gevoelige informatie naar buiten bracht.

Uit de delen van het rapport, die door de politie tot nu toe geheim werden gehouden, blijkt dat het ontslag van Maat onterecht en overhaast was.Het politierapport pleit hem dan ook vrij, zegt Maat. De Leidse anatoom was betrokken bij de identificatie van slachtoffers van MH17. Hij raakte in opspraak toen RTL Nieuws onthulde dat hij tijdens een vrij toegankelijke lezing aan de Universiteit van Maastricht foto’s had getoond van slachtoffers van de ramp.

'Onsmakelijk en ongepast'
Ook heeft hij over gevoelige informatie uit het onderzoek naar de oorzaak van de ramp verteld. Zo ging hij in op de specifieke schade die een raketexplosie veroorzaakt. Minister van Justitie Van der Steur oordeelde dat dit 'buitengewoon onsmakelijk en ongepast' was. Ook noemde de minister Maats uitspraken 'speculatief, onjuist en gedeeltelijk buiten zijn terrein van expertise'.

Maat werd publiekelijk afgeserveerd en volgens de minister op non-actief gezet. Onterecht, staat in een politieonderzoek naar de lezing. "De genomen maatregelen (..) hebben plaatsgevonden zonder goed inzicht in de feiten."

Toestemming voor foto's
Want Maat en zijn vakgenoten hadden toestemming de foto's te gebruiken in lezingen. Dat is de anatoom persoonlijk dan ook niet te verwijten, meldt het politierapport. Wel zou de politie al jaren geen goede afspraken maken over het gebruiken van  gevoelig materiaal. "De hoofdoorzaak ligt opgesloten in het systeem en niet in de persoon van professor Maat."

Van der Steur en Gerard Bouman, destijds korpschef, lieten die conclusies weg in hun brieven over de zaak. Zo zei Van der Steur tegen de Tweede Kamer dat Maat 'indiscreet en onzorgvuldig' was. De politie schreef volgens Maat vervolgens 'wat de minister wilde'. Het rapport spreekt de beschuldigingen van Van der Steur tegen, maar dat bleef maandenlang geheim.

Onleesbaar rapport
Toen het onderzoek op aandringen van de Tweede Kamer alsnog openbaar werd, was zo'n 85 procent onleesbaar gemaakt. Inmiddels hebben Kamerleden en Maat zelf het volledige rapport alsnog mogen inzien. En dus schreef Maat het over met een potlood - kopiëren mocht niet - en plaatste hij het op de Leidense universiteitswebsite Mare met zijn toelichting.

Hij kreeg al eerherstel, maar wil ook excuses van de minister. "Dan kan iedereen de stukken lezen en een oordeel vellen. En Tweede Kamerleden kunnen aan de hand van deze documenten opnieuw vragen stellen aan minister Van der Steur", zegt Maat.

Van der Steur onder vuur
Die vragen kan Van der Steur zeker verwachten. Zo zegt Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), die al langer om openbaarmaking van het rapport vroeg, op Twitter dat de minister heel wat heeft uit te leggen. Zelf ontkent de minister in het AD dat hij informatie heeft achtergehouden voor de Kamer. Hij zou zijn brieven hebben gebaseerd op advies van de korpsleiding van de politie. 

Door de omstreden lezingen zijn de regels voor het gebruik van foto's inmiddels aangescherpt door Landelijke Team Forensische Opsporing, waarvoor Maat werkte. Nu is er bijvoorbeeld toestemming nodig van nabestaanden. Maat zelf gaf eerder aan begrip te hebben voor boze reacties van nabestaanden en zei dat het zeker niet zijn intentie was om hen te kwetsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore