Nederland

Onderzoek Kassa: 'Bontkraagje bomvol giftige stoffen'

08 januari 2016 16:01 Aangepast: 08 januari 2016 16:53

In bontkragen van kinderjassen van bekende merken als Airforce en Canada Goose zijn grote hoeveelheden giftige stoffen gevonden.

Het tv-programma Kassa en de organisatie Bont voor Dieren lieten de bontkraagjes onderzoeken. Ook jassen van Versano, Nickelson en Woolrich werden daarbij onder de loep genomen. In de kraagjes werden hoge concentraties van het zeer giftige formalhyde en het ethoxylaten aangetroffen.

Dertig keer zo hoog
Het bont wordt met deze stoffen bewerkt om ze chemisch te reinigen, te conserveren en te verven. De bontkraag van Airforce kwam er het slechtste van af: daar lag de concentratie ethoxylaten 30 keer zo hoog als de richtlijn voor textiel toestaat. Deze stof is schadelijk voor de voortplanting, irriterend en mogelijk kankerverwekkend. 

Bij vijf van de zes jassen werd ook een te hoge concentratie formaldehyde geconstateerd. Formaldehyde tast de slijmvliezen aan en kan zorgen voor allergische reacties. Het is bovendien bestempeld als kankerverwekkend. 

'Gebruik eventueel verbieden'
De vondst leidt tot grote zorgen bij Jacob de Boer, hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie en de Vrije Universiteit. "Deze waarden zijn zo hoog dat zorgen over effecten door blootstelling aan deze stoffen terecht zijn. We moeten daarom goed kijken naar de normstelling voor deze producten of nadenken over het eventueel verbieden ervan."

De Bont voor Dieren heeft liever dat mensen gewoon geen bont kopen: "Het laat maar weer eens zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt, en dit zijn kinderjassen!", zegt directeur Nicole van Gemert. 'Ik hoop dat dit rapport leidt tot stappen van de regering.' 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore