Nederland

Jessica zakte drie keer voor haar theorie-examen: '17 fouten! Ik schrok heel erg'

08 januari 2016 16:51 Aangepast: 08 januari 2016 18:03
Beeld © Jessica Bevers

De theorie-examens voor het rijbewijs mogen wel wat makkelijker, vindt Jessica Bevers (20). Ze slaagde pas de vierde keer na een speciale cursus. "Met het woord doorrijden bedoelen ze dat je iemand kunt doodrijden. Mogen doorrijden is niet hetzelfde als voorrang hebben. Dat is zo'n instinkertje."

"Drie of vier keer doen over je theorie-examen is best normaal tegenwoordig. Dat is toch wel frappant", zegt Jessica. Ze zat er dan ook niet mee dat ze de eerste twee keer zakte. Maar toen ze de derde17 fouten had, schrok ze heel erg. "Dat is bijna de helft fout. Van tevoren voelde ik wel de druk. Ik dacht: drie keer is scheepsrecht, als ik nou niet slaag, weet ik het niet meer."

"Ik snap dat je in het verkeer ook maar een paar seconden hebt, maar op zo'n examen sta je toch onder druk"

Maar ze zakte. "Je moet echt heel veel leren vind ik. Ik ben niet zo van het leren, ik ben meer van de praktijk." Ze deed de examens vorig jaar bij het CBR volgens de nieuwe regels. "De vragen worden heel snel gesteld. Je moet kijken, lezen en antwoorden. Ik snap dat je in het verkeer ook maar een paar seconden hebt, maar op zo'n examen sta je toch onder druk."

50 keer gezakt
Waar Jessica vooral moeite mee had, was hoe de vragen werden gesteld. "Ze gebruiken moeilijke woorden die ik niet altijd begreep. Met het woord 'doorrijden', bedoelen ze bijvoorbeeld altijd 'doodrijden'. Je mag nooit zomaar doorrijden. Dat is zo'n instinkertje. Ze kunnen één vraag echt op tien manieren stellen."

Haar praktijklessen gingen ondertussen 'heel goed'.  "Als je op de weg zit en je krijgt de theorie mee, is dat wel makkelijker." Maar geen rijbewijs zonder theorie-diploma. Ze deed 50 proefexamens. En zakte 50 keer. Dus deed Jessica een tweedaagse cursus met anderen die al eerder gezakt waren voor hun theorie.

"Ik kreeg een proefexamen en slaagde met slechts één fout.  Dat is toch gek?"

"Je krijgt twee dagen lang vier uur les. Ik kreeg een proefexamen en slaagde met slechts één fout.  Dat is toch gek? Ze leggen het bij die cursus gewoon veel makkelijker uit. De moeilijke woorden en instinkers halen ze weg of leggen ze uit. Dan weet je waar je echt op moet letten bij het examen."

Direct na de tweede les werden Jessica en haar mede-cursisten naar het CBR gebracht. "Er deden 56 mensen mee aan de cursus, slechts 2 zijn er gezakt." Ook Jessica slaagde tot haar grote opluchting. Nu nog het praktijkexamen. "Ik moet 9 februari op. Maar daar ben ik niet zo bang voor hoor."

Meer op rtlnieuws.nl:

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore