Nasleep dood Arubaan

Moeder Mitch Henriquez: Hij vocht voor zijn leven, maar ze deden niks

09 januari 2016 19:20 Aangepast: 10 januari 2016 11:05
Maria Henriquez verloor haar zoon Mitch (42) door politiegeweld. Beeld © RTL Nieuws

Afgelopen zomer stierf Mitch Henriquez door politiegeweld. Hij raakte buiten bewustzijn door een nekklem en overleed. Zijn moeder Maria kan het nog steeds niet bevatten: "Nu is mijn enige zoon er niet meer, hoe moet ik verder?"

Mitch Henriquez (42) stierf tijdens het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Vlak na het optreden van reggaeband UB40, die hij graag wilde zien, kreeg hij een woordenwisseling met een paar agenten. Toen de politiemensen hem wilden overmeesteren, kreeg hij geen lucht meer.

'Ik schrok en moest huilen'
Moeder Maria Henriquez herinnert zich nog goed hoe ze het nieuws hoorde: "Ik hoorde van een neef dat er iets was misgegaan en dat Mitch in het ziekenhuis lag. Ik schrok en ik moest huilen", vertelt ze.

De arrestatie van Henriquez werd gefilmd. Zijn moeder heeft een klein stukje van de video gezien, maar ze kon het niet aan om alles te zien. "Het filmpje was echt vreselijk om te zien, het was heel moeilijk. Wat ik zag was een hele brute manier om met mensen om te gaan."

Onder de tafel
Ze begrijpt het gedrag van de agenten ook niet. "Hoe kun je zoiets doen? Ik zag dat ze hem in de nekklem hadden en dat tegelijk iemand met een knie in zijn oog schopte. Hij vocht voor zijn leven, maar ze deden niets voor hem."

Vandaag werd duidelijk dat de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez een advocaat van hetzelfde kantoor hebben, net als 21 politiemensen. Daardoor lijkt er sprake van belangenverstrengeling. Maria Henriquez snapt er niets van. "Alles blijft nu onder de tafel, ik wil dat de waarheid boven water komt", zegt ze.

'Niet meer te vertrouwen'
Ze heeft er dan ook geen vertrouwen in dat het op deze manier lukt: "Zo kunnen we de agenten niet meer vertrouwen."

Het was een nekklem die de Arubaan fataal werd tijdens zijn arrestatie. Er waren direct al oproepen om de methode te verbieden. Ook Maria Henriquez wil een verbod. "Het is nu heel verdrietig voor mij en mijn zoon, maar ook een andere moeder kan zo haar zoon kwijtraken. Daarom wil ik dat er een verbod komt. Ik wil niet dat een andere moeder hetzelfde verdriet krijgt."

Meer op rtlnieuws.nl:

`