Nederland

Wielrenners voelen steeds meer haat op de weg: 'Het leek wel poging tot doodslag'

25 mei 2017 10:51 Aangepast: 25 mei 2017 13:41
Archieffoto. Beeld © iStock

Een 15-jarige wielrenner kon vorige week net op tijd wegspringen toen een woedende automobilist recht op hem af reed. Eerder kreeg hij al klappen van de man en werd hij van zijn fiets gereden. Zo extreem is het gelukkig zelden, maar de Nederlandse Toer Fiets Unie maakt zich zorgen over de veiligheid van racefietsers.

Het leek wel een poging tot doodslag, zegt de vader van de 15-jarige jongen tegen RTL Nieuws. Om te voorkomen dat zijn zoon nog een keer iets overkomt, wil hij liever niet met naam genoemd worden. De jongen is een schaatstalent. Hij fietste die zaterdag in een groep, met zijn vader als een van de begeleiders. 

Vloekend in de auto

Die is blij dat hij het niet gezien heeft. "Anders had ik nare dingen gedaan. Iemand die zo gefrustreerd kan zijn, mist volgens mij een paar hersencellen of heeft zoveel drank of drugs gebruikt dat alle remmen los gaan."

Het begon op een rotonde in Valkenswaard. Om te voorkomen dat de groep van 30 uit elkaar zou vallen, gaven de wielrenners de auto geen voorrang. "Het kostte de automobilist misschien 30 seconden extra. Mijn zoon was de laatste, met nog twee jongens. Ze zagen dat die man gefrustreerd en vloekend in zijn auto zat, maar reden toch nog voorbij. Dat was niet slim."

Tegen het verkeer in, door het gras

Even later kregen de jongens door dat de man was omgekeerd. "Tegen het verkeer in, over het fietspad en door het gras reed hij op onze groep af. Hij reed mijn zoon van zijn fiets en stapte daarna uit om hem te schoppen en slaan. Toen stapte hij weer in en reed nog eens met de auto op mijn zoon af. Hij kon nog net op tijd de greppel in springen."

Absurd gedrag, zegt de vader, en dat vindt het Openbaar Ministerie ook. De automobilist uit Valkenswaard moet zich voor de rechter verantwoorden. De jongen is er met een paar verwondingen goed vanaf gekomen.

'Geen geduld meer voor groepen fietsers'

Het was tot nu toe niet zo erg, maar de vader merkt dat de wielrenhaat toeneemt. "Ik denk doordat veel meer mensen zijn gaan fietsen. Het is druk op de weg, vooral met mooi weer."

Met grote groepen rijden is daarom geen goed idee, vindt hij. "Die lange slingers met fietsers, dat irriteert. Daar is geen geduld meer voor. Zaterdag kon het niet anders, dus hebben we de route daarop aangepast, maar soms ontkom je niet aan een stukje bebouwde kom."

Invloed sociale media

De Nederlandse Toer Fiets Unie heeft de indruk dat de sociale media zorgen voor meer (verbale) agressie tegen wielrenners. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de grootste wielersportbond van Nederland.

"Zodra er een ongeluk is gebeurd of een incident gemeld wordt, zijn de reacties online niet mis", zegt een woordvoerder. "We vermoeden dat die vele reacties het gedrag op de weg voeden en het negatieve gevoel over wielrenners versterken. Zo van: 'Zie je wel, daar heb je weer zo'n groep'. Er is daardoor minder geduld en begrip voor elkaar."

Thumbnail

Vrouwen van fietsvereniging Kek! aan het fietsen in Limburg.

Afgesnauwd of genegeerd

"Het lijkt soms of mensen per definitie tegen wielrenners zijn, ook al hebben ze geen nare ervaring gehad", is de ervaring van Eline Venema (30) van vrouwenfietsvereniging Kek! Den Haag.

De dames van Kek! doen hun best om beleefd te zijn tijdens het inhalen. Ze zeggen 'dank je wel' en 'ik ben de laatste'. Venema: "Een bel en fietsverlichting zijn verplicht en we hebben in onze huisregels staan dat je je aan de verkeersregels moet houden en rekeningen met de ander moet houden." 

Ondanks hun nette gedrag worden de fietsvrouwen soms afgesnauwd. "Of compleet genegeerd als we netjes vragen of we er langs mogen." Ook zijn er de automobilisten die erg hard langsrijden. 

Het is ook nooit goed

Frustrerend voor Venema is dat het lijkt of de wielrenner het nooit goed kan doen. "Als je belt, gaan mensen niet opzij of zeggen ze: 'Je hoeft niet zo vaak te bellen, hoor'. Als je roept, is het ook niet goed en had je juist moeten bellen. Iedereen heeft een eigen benadering nodig, lijkt het, maar welke dat is, kunnen we natuurlijk niet aan de neus zien."

Irritant fietsgedrag aangepakt

De wielrenners zijn trouwens de eerste om toe te geven dat er ook rotte appels tussen al die toerfietsers zitten: groepjes asocialen die zich overal tussendoor wringen om snelheid te houden en zo gevaarlijke situaties creëren. In het Zuid-Limburgse Heuvelland, een populair fietsgebied, controleert de politie sinds vorig jaar af en toe op dat soort irritant fietsgedrag.

Afgelopen weekend was er weer zo'n controle en kregen negen wielrenners een boete, onder meer voor door rood rijden. Veruit de meesten van de 623 gecontroleerde wielrenners gedroegen zich veilig en netjes, volgens de politie.

De oplossing volgens jullie

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws vroegen we naar een oplossing voor de strijd tussen wielrenners en andere weggebruikers. Hoe zorgen we ervoor dat wielrenners weer geliefd worden? Onder de 450 reacties zit vooral frustratie, maar ook deze interessante oplossingen:

  • "Geduld is een schone zaak", zegt Nelly Kromowidjojo. "Een bel wil nog niet zeggen dat degene ad hoc plaats moet maken. Geef elkaar de tijd en vooral de ruimte. Dat voorkomt valpartijen. Het is al smal genoeg!"
  • Marloes Dekker: "Ik zit zelf ook veel op de racefiets en rij veel met m'n paard buiten. Laat gewoon even horen dat je eraan komt. Ik zeg altijd vanaf een afstandje: 'joehoee, ik kom even langs u hoor, goedendag!'. Nooit een lelijk woord terug gehad."
  • Er zou een verbod moeten komen op grote groepen wielrenners, zegt Feikje Post. "Ze minderen nergens vaart en rijden rakelings langs je heen. Mijn paard schrok zich echt helemaal het leplazerus! Hierdoor galoppeerde ze dus met die groep mee. En dan krijg ik het verwijt dat ik mijn paard niet onder controle heb." 
  • Wielrenners, houd je in, is het advies van Daan Jongstra. "De weg is geen plaats om te racen of op de limiet te rijden. Dat geldt voor alle verkeersdeelnemers, dus ook voor wielrenners. Dus ze zullen gewoon moeten afremmen tot een rustige, veilige snelheid waarbij er tijd is om te reageren als er iets onverwachts gebeurt. Het word tijd dat dit eens gehandhaafd gaat worden. Daarentegen zullen andere weggebruikers moeten beseffen dat een fietser net zo veel recht heeft de weg te gebruiken als alle anderen. Maar dus wel met dezelfde regels."

Ook over de elektrische fiets is veel discussie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore