Nederland

Ophef over gevluchte homo's in azc Heumensoord

13 januari 2016 11:54 Aangepast: 13 januari 2016 14:00
Heumensoord. Beeld © ANP

Homoseksuele vluchtelingen in azc's zouden opnieuw worden lastiggevallen, meldt De Gelderlander. Ditmaal zou het gaan om stelselmatige bedreigingen en pesterijen in Heumensoord, het azc in Nijmegen.

De pesterijen zijn niet mals: bedden worden nat gemaakt en besmeurd met eten en uitwerpselen, kleren worden in brand gestoken of gestolen. De Gelderlander baseert zich op bronnen bij het COC. Maar COC-woordvoerder Philip Tijsma zegt tegen RTL Nieuws dat zij niets naar buiten hebben gebracht. "Wij zien wel signalen en weten dat er problemen zijn, maar de exacte omvang weten we niet."

Week in het bos
De Gelderlander komt met opzienbarende details over de vermeende misstanden in Heumensoord. Van de twaalf homoseksuele vluchtelingen in Heumensoord die bij het COC bekend zijn, zouden er tien worden bedreigd. Vier vluchtelingen zouden om die reden het kamp hebben verlaten. De homoseksuelen durven niet in de gemeenschappelijke ruimtes te slapen, meldt De Gelderlander. Eén slachtoffer zou zelfs een week in het bos hebben geleefd.

Zoveelste signaal
Het COC reageert hierop: "Het is aannemelijk dat er iets aan de hand is. We hebben tegen het COA gezegd dat ze het uit moeten zoeken. Dit is het zoveelste signaal dat er iets misgaat in de aanpak van lhbt's.

De belangenvereniging wil dat Dijkhoff in actie komt. "Hij moet zorgen dat de reguliere noodopvanglocaties veiliger worden, door er bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon neer te zetten. Ook moeten er veilige opvanglocaties komen voor lhbt's."

De gemeentelijke Adviescommissie lhbt-beleid (lesbisch, homo, biseksueel, transgender) adviseert de gemeente Nijmegen om te zorgen voor aparte 'safe houses' voor deze groep. De Nijmeegse wethouder Bert Frings heeft al laten weten daar niets in te zien.

Terugkerend probleem
In december trok COC aan de bel over bedreiging van homoseksuele asielzoekers in azc’s. Toen maakte de belangenvereniging bekend dat er in een paar weken tijd 14 meldingen binnen waren gekomen uit heel Nederland. RTL Nieuws sprak naar aanleiding daarvan met Omar Abdulghani, een Syriër die op mannen valt en om die reden naar Nederland is gevlucht.

​'Homo's hebben hier rechten'
Abdulghani pleitte toen voor betere voorlichting in azc’s over de regels in Nederland. "Ik wil dat mensen weten dat je hier niet mag discrimineren. Dit is Syrië niet, homo's hebben hier rechten", zei hij. "Als homo heb ik het recht mezelf te zijn en daar uiting aan te geven. Daarom ben ik ook hier naartoe gekomen."

Abdulghani zei te zijn bedreigd in het azc waar hij werd opgevangen. Het begon onschuldig. "Ik ben openlijk homo, mensen zien dat aan me. Ze fluisterden en wezen, zonder schaamte", vertelde de vluchteling. Maar al snel werd hij bedreigd. "Het dieptepunt was toen ze zeiden dat ik de vloer moest dweilen met mijn lichaam."

Meer op rtlnieuws.nl:

Video: interview met homoseksuele vluchteling: 'Dit is Syrië niet, homo's hebben hier rechten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore