EditieNL

Help! Kan mijn foto ook worden misbruikt?

14 januari 2016 14:15 Aangepast: 14 januari 2016 20:18
Beeld © Kruidvat / Sabine Uitslag

Kruidvat heeft excuses aangeboden aan Sabine Uitslag voor het ongevraagd gebruiken van haar foto in een reclamefolder. Als BN'er kreeg Uitslag natuurlijk opmerkingen over de foto. Maar wat nou als jouw foto, als 'onbekende' Nederlander, zonder toestemming wordt gebruikt?

De zaak tussen Sabine Uitslag en Kruidvat is inmiddels uitgepraat. Als goedmakertje gaat Kruidvat een jaar lang het Barbara Muller Babyhuis met luiers sponsoren, een voorstel van Uitslag.

In de krant
Maar kan dit jou ook overkomen? Jazeker, zegt Olav Wagenaar van DAS Rechtsbijstand. "We krijgen geregeld verzoeken van mensen die een zaak beginnen omdat een foto van hen verkeerd gebruikt is." De gevallen die bij DAS binnenkomen, zijn vooral foto's van mensen in de krant. "Toevallige voorbijgangers bij rellen of een omstreden demonstratie, waar ze niks mee te maken willen hebben." 

Maar soms gaat het een stuk verder: "Denk aan exen die compromitterende foto's (dronken/naakt) op Facebook zetten." Een extreem geval dat DAS binnenkreeg was een foto van een vrouw op Picasa, die gephotoshopt was op een naakt lichaam. Ook worden ongevraagd foto's op datingsites gebruikt, of ze worden misbruikt om nepprofielen te maken op social media.  

Serieuze boodschap
Journalist Dimitri Tokmetzis en ontwerper Yuri Veerman toonden met hun project Koppie Koppie aan hoe makkelijk het is om foto's te 'misbruiken'. Ze verkopen mokken met foto's van kinderen erop: foto's die ze gewoon van internet hebben gehaald. De ouders van de kinderen weten dus niet dat hun kind op een mok staat. Tokmetzis en Veerman willen aantonen dat we te makkelijk onze gegevens delen. 

"Volgens de wet doen we niets verkeerd", zegt Tokmetzis over het project. "De fotografen hebben hun werk zelf beschikbaar gesteld op Flickr onder een creative commons-licentie die commercieel hergebruik toestaat. We mogen dus met deze foto’s doen wat we willen. Ja, het is een grap, maar eentje met een serieuze boodschap." 

Zo voorkom je verkeerd gebruik van je foto's: 

Wagenaar en Tokmetzis geven de volgende tips om misbruik van jouw foto's te voorkomen: 

- wees terughoudend met wat je online zet. 
- wanneer je een foto online wil zetten waar je niet alleen op staat, vraag dan toestemming aan de anderen. 
- als je foto's online zet, wees dan bewust waar je mee akkoord gaat (lees de voorwaarden goed). 
- weet welke rechten je weggeeft: op Flickr  kun je de rechten specifieker aangeven. 
- check je privacy-instellingen op Facebook of andere sites waar je foto's plaatst: zorg ervoor dat het niet openbaar is. 
- in een uiterst geval kun je een watermerkje plaatsen over de foto, of er copyright inzetten. 
- zijn er dingen over jou online gezet die je liever niet niet terugziet in Google’s zoekresultaten? Laat ze dan verwijderen op forget.me

Meer op rtlnieuws.nl: 
Drogisterijketen pikt foto Uitslag: 'schokkend, niet zoals het hoort'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore