Nederland

Amber (26): 'Door mijn rolstoel moet ik mijn hele leven plannen'

21 januari 2016 18:02 Aangepast: 21 januari 2016 20:29
Amber Bindels Beeld © RTL Nieuws

"Mijn vrienden gaan graag met me naar de kroeg, omdat ik zo 'goedkoop' ben. Ik drink namelijk bijna niks, zodat ik niet naar de wc hoef. Met mijn rolstoel kan ik de wc niet in." Amber Bindels uit Tilburg vindt dat het anders moet.

"Toegankelijkheid, of liever óntoegankelijkheid speelt een hele belangrijke rol in mijn leven. Het is een stuk minder spontaan dan dat van anderen", zegt Amber tegen RTL Nieuws. Ze woonde vorige week het debat in de Tweede Kamer bij over het verdrag van de Verenigde Naties, waarin rechten voor mensen met een beperking zijn vastgelegd. Vandaag is het - eindelijk - goedgekeurd.

Alles van tevoren checken
Nederland had het verdrag nog niet geratificeerd. Dat betekent dat het verdrag in ons land nog niet in wetten was vastgelegd. Voor bedrijven en instellingen was het daarom nog niet verplicht om rekening te houden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Amber moet daar in haar elektrische rolstoel altijd rekening mee houden: "Als ik met vriendinnen uit eten ga, moet ik vooraf alles checken en kijken of ik wel mee kan." Ze vindt dat met de trein reizen, nieuwe kleren kopen of met vrienden naar de kroeg gaan, makkelijker moet worden voor mensen met een beperking. 

Nooit makkelijk
De 26-jarige Amber is geboren met Cerebrale Parese. Dat betekent dat haar hersenen niet de juiste signalen aan haar spieren doorgeven, waardoor ze spastisch is en zich maar heel moeilijk kan bewegen. Haar hele leven zit ze al in een rolstoel. "Ik kan mezelf niet aankleden, ik kan niet zelf op de wc gaan zitten, ik kan niet zelf douchen en ik kan niet zelf koken. Maar ik kan wél zelf eten opwarmen", zegt Amber grappend. 

Vier keer per dag, elke dag van het jaar, komen er mensen bij Amber thuis om haar te helpen met de dagelijkse dingen als douchen en eten. "Het is nooit makkelijk. Vroeger vroeg ik altijd 'waarom is alles altijd zo moeilijk en kost alles zoveel tijd', maar inmiddels heb ik wel geleerd om goed aan te geven wat ik wel en niet kan."

Verdrag belangrijke eerste stap
Het is belangrijk voor Amber dat Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in een wet vastlegt: "Met zo’n verdrag zijn we er nog niet, maar het is een belangrijke eerste stap. Het moet gewoon verplicht worden om op z’n minst na te denken over toegankelijkheid."  

Voorbeelden van ontoegankelijkheid

Reizen met de trein: "Ten eerste moet ik een uur van tevoren bellen met een speciaal nummer dat ik met de trein wil. Ik woon naast station Tilburg Universiteit, maar daar kan niemand mij in de trein helpen. Daarom moet ik naar station Tilburg Centraal. Daar moet ik een kwartier eerder zijn en ik kan niet zomaar een uur eerder of later de trein nemen. En zo moet ik bij alles nadenken. Het is alsof ik er een parttime-job bij heb."

Colleges volgen: naar de universiteit gaan voor haar colleges filosofie is niet altijd makkelijk, omdat ze met haar elektrische rolstoel niet overal naar binnen kan. En als er een tentamen om half negen in de ochtend gepland staat, heeft Amber een probleem: "Dat red ik gewoon niet, het is niet zo dat ik wakker word in mijn rolstoel."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rolstoeler in Nederland? Dan heb je dubbel pech

RTL Nieuws / Alies Lindeboom
`