Nederland

'1275 gram suiker en 7162 calorieën op één dag, ik schrok me kapot'

15 januari 2016 14:01 Aangepast: 15 januari 2016 15:35
Manuel Venderbos eet dertig kilo suiker in dertig dagen. Beeld © Galileo

Hoe slecht is suiker nu echt? Manuel Venderbos ondervindt het deze maand aan den lijve. Voor het nieuwe RTL5-programma Galileo nuttigt hij bij wijze van experiment 30 kilo suiker in evenzoveel dagen. Het Voedingscentrum waarschuwt: 'Don't try this at home'.

Dag 1 van het experiment zit er inmiddels op. De balans: 1275 gram suiker en 7162 calorieën, in minder dan 24 uur. "Ik schrok me kapot", bekent Manuel Venderbos. "Ik heb gisteren alles gegeten wat ik tegenkwam: gevulde koeken, kano's, chocoladerepen. En in totaal dronk ik vier liter frisdrank, dat is echt een killer. Per glas zitten daar acht suikerklontjes in."

Verborgen suikers
Met het experiment wil de presentator op een toegankelijke manier laten zien wat suiker met je doet. "Er zit zoveel suiker in ogenschijnlijk gezonde producten. Vanochtend at ik aardbeienyoghurt met cruesli en dronk daarbij twee grote glazen sinaasappelsap. Dat klinkt gezond en dat eet ik normaal gesproken ook weleens, maar ik heb het net ingevuld op de app waarmee ik mijn calorie-inname bijhoud en ik zit al op 1300 calorieën en bijna 100 gram suiker."

Ter vergelijking: de gemiddelde man nuttigt 60 gram suiker op een dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt om dagelijks niet meer dan 25 gram te consumeren. "Gisteravond at ik witte rijst met saus uit een potje", vervolgt Venderbos. "Dat voelde gezond, maar dat was het helemaal niet. In zo'n potje saus zitten 20 klontjes suiker. Ik denk dat veel ouders hun kinderen ook dit soort maaltijden voorschotelen in de veronderstelling dat dat gezond is. Je krijgt ongemerkt veel meer suiker binnen dan je denkt."

Onder begeleiding
Tijdens het experiment staat Venderbos onder begeleiding van een sportarts en een sportdiëtiste, Jessica Gal en Esther van Etten van Fysiomed Amsterdam. Zij houden hem de komende weken nauwlettend in de gaten, om te voorkomen dat hij zijn gezondheid echt in gevaar brengt. Venderbos: "Als het ook maar enigszins richting diabetes neigt, stop ik gelijk. Dan is het experiment wat mij betreft niet mislukt, maar heb ik des te meer aangetoond hoe slecht suiker is."

Het populair-wetenschappelijke programma Galileo, waarin ook andere experimenten te zien zijn, is vanaf 7 maart dagelijks te zien bij RTL 5.

'Onmogelijk te verbranden'

Het Voedingscentrum waarschuwt voor de gevolgen van overmatige suikerinname. "Zoveel suiker is natuurlijk niet goed voor je", zegt een woordvoerster. "Het hangt er wel een beetje vanaf hoe je die suikers tot je neemt. Als je je vooral op de suikerpot en frisdrank stort, krijg je nauwelijks vezels binnen en raak je niet verzadigd. Daardoor ga je nog meer eten en drinken." In fruit, melk en brood zitten ook suikers, maar deze voedingsmiddelen zijn daarnaast ook nog voedzaam. "Suiker an sich levert geen voedingsstoffen, daar heeft je lichaam niets aan." 

Venderbos kan volgens het Voedingscentrum rekenen op gewichtstoename, slechtere stoelgang en loopt zelfs het risico om tijdelijke diabetes te ontwikkelen. "Wat Manuel gisteren aan calorieën heeft gegeten, is drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen. Dat kan hij nooit verbranden, tenzij hij daarnaast ook aan topsport gaat doen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`