EditieNL

Dode varkens als protest tegen azc: driedubbele symboliek

14 januari 2016 17:04 Aangepast: 14 januari 2016 19:34

Het was een luguber beeld gisteravond in het Brabantse dorp Heesch: op de plek waar een asielzoekerscentrum moet komen, werden twee dode varkens gevonden. Dode dieren worden wel vaker gebruikt als bedreiging of belediging: wat is de symboliek hierachter?

Het varkensprotest volgt op de plannen van de gemeente om in Heesch een azc voor 500 asielzoekers te openen. Een kadaver was opgehangen aan een boomtak, de ander lag op een dak. Eerder al werden ook varkenshoofden neergelegd in Enschede op een plek waar plannen zijn voor een azc. 

Driedubbele symboliek
De keuze om varkens te gebruiken voor dit protest heeft een driedubbele symbolische betekenis, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. "Ten eerste betekent een dood dier altijd een doodsbedreiging. Denk aan de maffia die als dreigement een paardenkop neerleggen. In veel culturen staat dit voor een voorspelling: 'dit gaat ook met jou gebeuren'." 

"Daarnaast worden dieren en in het bijzonder varkens gebruikt, al sinds de Middeleeuwen, om minderheden te stigmatiseren. Toen waren het joden, nu zijn het moslims", gaat Bosman verder. "In die religies wordt het varken als onrein gezien. Dat is dus de derde reden om voor een varken te kiezen: het is een belediging en is bedoeld om te kwetsen."

Ritueel onrein
Herman Beck, islamoloog aan de Universiteit van Tilburg, legt uit welke boodschap er wordt gegeven met de dode varkens: "Door op de plek van het azc dode varkens neer te leggen, geef je aan dat je alles gaat doen om het de asielzoekers moeilijk te maken. Om hun leven onmogelijk te maken op die plek. Je hebt de plek al ritueel onrein gemaakt voordat ze er zijn."

Maar de mensen die de varkens er hebben neergelegd, maken mogelijk wel een denkfout, zegt Beck. "Diegenen gaan ervan uit dat de asielzoekers die in het azc komen wonen, moslim zijn. Voor moslims is het varken een onrein dier. Maar het is goed mogelijk dat een groot deel van de asielzoekers helemaal geen moslim is. Er zitten juist veel christenen tussen. Die mensen moesten juist hun land ontvluchten omdat ze géén moslim zijn. Maar asielzoekers uit Arabische landen worden vaak over één kam geschoren."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Gruwelijk' protest: dode biggen op plek toekomstig azc Brabant

`