Roelof Hemmen

Een tikje roekeloos

18 januari 2016 03:47

Nec temere, nec timide. Oud-militair Jitse Akse doet zijn wapenspreuk eer aan. Roekeloos noch bevreesd: het motto van de Luchtmobiele Brigade.

Die ouwe Jitse - hard op weg naar de 50 - pofte naar eigen zeggen IS-ellendelingen af in Syrië. Dan ben je zeker niet bang. Wel een tikje roekeloos misschien.

Ik vind hem een fascinerende man, deze strijder die nu door justitie in de beklaagdenbank wordt gezet. Wat drijft hem? Waarom stelt hij zijn leven in de waagschaal in die zandbak, waar hij de mensen niet eens verstaat?

"En kijk eens naar Jitse. Je ziet geen topfitte, getrainde militair."

Hij krijgt er niks voor, niet eens een goede hap eten. Professioneel gezien is het ook niet veel. Zijn eenheid bestaat uit nauwelijks getrainde idealisten. Ze hebben alleen maar oude troep, en meer lef dan militaire tactiek en strategie.

Thumbnail

En kijk eens naar Jitse. Je ziet geen topfitte, getrainde militair. Je ziet een magere man van middelbare leeftijd, met gebogen schouders, en een kapotgerookt gebit, een oude kalashnikov over zijn schouder. Een man wiens gloriejaren ver achter hem liggen. Maar in het land der blinden is hij koning.

We weten niet zoveel van hem. Geen gezin, blijkbaar. Een technische functie bij Dutchbat in de jaren '90. Een jaar of zes Luchtmobiele Brigade, alweer 17 jaar geleden. Een paar jaar bij de marine, als torpedomonteur, lullenpoetser, zoals hij het zelf noemde. Dan een gat van vijf jaar in zijn cv op LinkedIn, en daarna hier en daar een paar maanden of een jaar als beveiliger. Hij had een bedrijf, Echelon Tactical Defence, dat militaire ‘security’ belooft aan mensen die in gevaarlijke gebieden werken. 

"Het gelikte verhaal op zijn site is misschien meer zijn gedroomde leven, dan werkelijkheid."

Het gelikte verhaal op zijn site is misschien meer zijn gedroomde leven, dan werkelijkheid. Maar nu heeft Jitse eindelijk zijn bestemming gevonden. De leegte in zijn leven gevuld met de strijd tegen het kwaad. Simpel en onweerlegbaar: 'Als je ziet wat zij uitvreten… Met het omleggen van één IS'er red ik waarschijnlijk tientallen levens'. 

Zo is het, Jitse. Je bent een held geworden, in het niemandsland van Noord-Syrië. Waar echte legers niet durven te komen, maar waar oude soldaten weer opleven.