Nederland

'Vluchteling Hussein (30) hing zichzelf op terwijl hij zijn vrouw belde'

18 januari 2016 13:03 Aangepast: 03 februari 2016 10:05
Hussein Ali Abdel Amer laat drie kinderen achter.

De Iraakse vluchteling Hussein (30) was zo wanhopig dat hij geen andere uitweg zag: in de noodopvang van Alphen pleegde hij volgens hulpverleners zelfmoord terwijl hij aan het bellen was met zijn vrouw. "De lange wachttijden nekten hem. Hussein laat drie kinderen achter."

Een nieuw en veilig bestaan vinden in Nederland. Dat was het doel waarmee Hussein Ali Abdel Amer een paar maanden geleden naar Nederland was gekomen. Zijn vrouw en drie kinderen had hij achtergelaten in een oorlogsgebied in Irak.  

'Onzekerheid trok hij niet'
De hoop van Hussein veranderde langzaam in wanhoop, vertelt Akram Shawki aan RTL Nieuws. Shawki is voorzitter van de Stichting Hoop voor Vluchtelingen in Alpen aan den Rijn en staat asielzoekers bij.

"Hussein had net te horen gekregen dat het een half jaar zou duren voordat zijn asielaanvraag in behandeling zou worden genomen. Wanneer zijn gezin kon overkomen, was onduidelijk. Die onzekerheid trok hij niet meer. Hij wilde terug naar zijn gezin in nood", vertelt Shawki.

Paspoort afgenomen
Maar terugkeren naar zijn geboorteland, kon niet meer. "Zijn paspoort was afgenomen", vertelt Shawki. De Irakees had al meerdere pogingen gedaan om zijn paspoort terug te krijgen.

"Drie keer reisde hij vanuit het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn terug naar Ter Apel om zijn paspoort terug te kunnen krijgen. Hij vroeg het COA hulp om terug te keren naar zijn gezin. Maar hij moest eerst een afspraak maken en vervolgens twee weken wachten. Het duurde en duurde...."

Waarom hij zijn paspoort niet terugkreeg, blijft volgens Shawki onduidelijk. 

Frustraties
De frustraties bij de Irakees werden groter en groter. Tijdens een telefoongesprek met zijn vrouw sloegen de stoppen door, vertelt Shakwi. "Zijn vrouw had geen geld meer om voor hun kinderen en zichzelf te zorgen en om eten te kopen. Helemaal wanhopig filmde hij zijn kamer om aan zijn vrouw te laten zien waar hij verbleef. Hij verhing zichzelf tijdens het telefoongesprek. Hij zag geen uitweg meer..."

Het COA wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Wij onthouden ons van commentaar. De inspectie heeft een onderzoek ingesteld. Het is belangrijk dat de feiten naar bovenkomen", stelt een COA-woordvoerder aan RTL Nieuws. 

Diep geraakt
Akram Shawki is diep geraakt door het verhaal van Hussein. "Het raakt ons diep dat we hem niet hebben leren kennen en dat onze arm te kort was om van zijn nood te kennen. Wie gaat er voor het gezin dat hij achterlaat zorgen?"

De zelfmoord laat ook de politiek niet onberoerd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff laat onderzoek doen om zelfmoorden van vluchtelingen in de toekomst te voorkomen. Vandaag heeft Shawki Tweede Kamerleden op bezoek om te praten over de procedure.

Frustratie
Volgens Shawki is snel optreden noodzakelijk om te voorkomen dat meer vluchtelingen uit frustratie zichzelf van het leven beroven. "Hoeveel mannen lopen er nog rond met zulke problematiek? Hoe lang nog tot ze geholpen worden? Er is haast geboden om nog meer zelfmoorden te voorkomen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek naar zelfmoord asielzoeker Alphen

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`