Gezondheid

Artsen roepen op: 'Niet klagen over hooikoorts, ga naar de dokter'

24 mei 2017 11:32 Aangepast: 24 mei 2017 18:41
Beeld © iStock Images

Het weer is de laatste tijd lekker, maar er is één groep die dat juist verschrikkelijk vindt: mensen met hooikoorts. Terwijl huis-tuin-en-keukenspulletjes misschien een beetje helpen, roepen artsen op om meer te doen dan dat.

Op Twitter stromen de berichten binnen van mensen met rode ogen en snotterende neuzen. De hooikoortsgolf is wel te voorspellen, maar aangezien binnen blijven ook niet echt een optie is, kun je het beste op zoek naar een remedie. Met de EU-campagne 'Scoren met hooikoorts' willen artsen iedereen erop wijzen dat naar de dokter gaan met je klachten beter is dan een middeltje van de drogist.

Artikel gaat verder na de berichten.

Er wordt te weinig aan gedaan

Ook al heeft 25 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking last van hooikoorts, toch gaan maar weinig mensen met hun problemen naar de apotheek of dokter. "Daarom hebben we deze campagne opgezet", zegt KNO-arts Wytske Fokkens. "Ondertussen hoor je hen klagen dat 'niets helpt' en 'dat er niets aan te doen is' omdat dat ene middeltje van de Etos niet werkt."

Hooikoorts kan leiden tot vermoeidheid en een snotterige neus, terwijl die mensen volgens Fokkens toch gewoon naar hun werk gaan. "Je hoeft niet rond te lopen met deze pijn, want het heeft ook invloed op je werk. Er is meer mogelijk dan je denkt."

Stuur kinderen naar dokter

Bij huisarts Job Nievaart komen er wel een hoop mensen langs om iets aan hun hooikoorts te doen. Hij test ze op drie verschillende manieren: "Met een bloedtest, waar je een dag later de uitslag van krijgt. Het kan ook met prikjes op de opperhuid en dan wachten op een allergische reactie. Of een sensibiliteitstest die ongeveer drie jaar duurt."

Alhoewel er genoeg mensen bij Nievart langskomen, wil hij toch dat meer mensen dit gaan doen. "En kinderen ook", zegt hij. "Als je niezende en proestende kinderen hebt, is de kans aanwezig dat ze een allergische astma ontwikkelen, maar dat is te voorkomen."

Voorbereidend werk

Voordat je naar de huisarts gaat, kun je volgens KNO-arts Fokkens thuis alvast wat doen: "Handige hulpmiddelen zijn de website Mijn Luchtwegallergie of de app Allergie Dagboek van MACVIA ARIA, waarmee patiënten hun klachten kunnen scoren en deze daarna kunnen bespreken met hun huisarts."

Blijf je liever bij de middeltjes van de drogist, let dan op. "Ik zeg niet dat ze helemaal niet werken, maar ze zijn vaak preventief van aard", vertelt huisarts Nievaart. "Je hebt al klachten dus je denkt dat het middel niet werkt als de klachten niet verdwijnen. Deze middelen werken tegen een nieuwe 'aanval', die wordt dan alleen verminderd of tegengehouden."

 
Bekijk hier het item:

 

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`