EditieNL

Voetballen in rouw, is dat wel slim? 'Het leven gaat ook gewoon door'

24 mei 2017 13:45 Aangepast: 24 mei 2017 18:13
De spelers van Manchester United houden een minuut stilte voor hun training Beeld © epa

Het is een grote dag voor Ajax, dat vanavond de Europa League finale tegen Manchester United speelt. De fans hebben er zin in, maar toch wordt de wedstrijd overschaduwd door de terroristische aanslag van maandagavond in Manchester.

Alle voetballers spelen met rouwbanden en er wordt een minuut stilte gehouden. Ondanks dat de aanslag in de stad van Manchester United plaatsvond, gaat de wedstrijd van vanavond in Stockholm wel gewoon door. 

Concentratievermogen

Het concentratievermogen van de voetballers kan volgens rouwdeskundige Mariken Spuij zeker lijden onder zo'n heftige gebeurtenis. "Als je heel erg bezig bent met de aanslag kun je je niet goed richten op de prestatie", vertelt Spuij. "Je werkgeheugen en concentratie kunnen achteruit gaan."

Oud-voetballer Andy van der Meyde kan zich daar wel in herkennen. Hij was tijdens de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 aan het trainen en moest de volgende dag presteren in een wedstrijd met zijn toenmalige club FC Twente tegen Feyenoord. "Wij stonden op het trainingsveld toen het gebeurde, vlakbij het rampgebied'', vertelt Van der Meyde. "De grond trilde gewoon. We waren in shock."

Thumbnail

Ook de supporters van FC Twente waren woedend over het besluit van de KNVB om de wedstrijd tegen Feyenoord door te laten gaan. Foto: ANP

Leven gaat door

Na de training ging Van der Meyde al direct met het hele team naar Rotterdam voor de wedstrijd. "Maar wij waren wel echt afgeleid en alleen maar bezig met het nieuws, niet met de wedstrijd." Volgens de oud-voetballer was het de KNVB die besloot dat de wedstrijd doorging, niet de voetballers.

"Wij wilden eigenlijk niet spelen, maar de KNVB zei dat we gewoon doorgingen. Achteraf vind ik dat wel een beetje raar, maar aan de andere kant: het leven gaat ook door."

Het zijn professionals 

Ook de mannen van Manchester United zullen vanavond gewoon spelen. "Het zijn professionals, dus ze zullen het wel kunnen parkeren", zegt Spuij. "Ze moeten wel. Behalve als ze de slachtoffers daadwerkelijk kennen, dan wordt het een lastig verhaal."

Van der Meyde denkt dat het vanavond wel zal loslopen. "Het scheelt denk ik dat ze niet in hun eigen stad spelen. En het zijn professionele voetballers, ze gaan hun best doen, maar Ajax gaat wel winnen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore