EditieNL

Waarschuwing voor zorgwekkende hashtags #Ana en #Sue

20 januari 2016 16:18 Aangepast: 20 januari 2016 19:38
Liza begon in zichzelf te snijden nadat ze op sociale media foto's zag.

#Ana, #Mia of #Sue. Het lijken meisjesnamen, maar het zijn hashtags die zelfmoord en eetproblemen verheerlijken. De 28-jarige Liza leed aan de eetstoornis boulimia. Zij zocht zelf ook erkenning op het internet.

Het Centrum Eetstoornissen Ursula en de stichting Human Concern maken zich grote zorgen. "Steeds meer meisjes met psychische problemen zoeken in het geheim contact met elkaar  op sociale media, zoals Instagram", waarschuwt Eric van Furth, directeur van Centrum Eetstoornissen.

"Ze zoeken steun bij elkaar en in sommige gevallen motiveren ze elkaar waardoor negatieve gevoelens worden versterkt."

Sue  
'Sue' is suicide, en staat dus voor zelfmoord. En 'ana' gaat over anorexia. Ana's (anorexia) en Mia's (boulimia) duiken vooral op internetfora en in WhatsApp-groepen op. 'Sue' is een hashtag die vooral verbonden is met Instagram.

Wanneer je bijvoorbeeld naar 'Sue' zoekt, vind je ontelbare posts die gerelateerd zijn aan zelfmoord. Instagram waarschuwt nu als je #sue intikt.  "Wees gewaarschuwd; deze posts kunnen schokkende inhoud bevatten. Klik hier voor informatie en psychische hulp bij zelfmoordneigingen en zelfverminking."  

Heftige foto's
"In plaats van te vechten tegen hun depressie delen tienermeisjes hun verhalen via deze hashtags. Daarmee hebben ze van hun stoornis hun identiteit gemaakt", legt Van  Furth uit. 

En het gaat vaak nog een stapje verder: "Via de hashtags op sociale media worden andere meisjes aangemoedigd hetzelfde te doen." Het zijn volgens Van Furth vooral pubermeisjes die het doen. Hoe groot de groep in Nederland is, is onbekend. Vaak worden post ook onder schuilnamen geplaatst, in het engels. 

Vaak staan er ook heftige foto's bij de posts. Zoals deze:

Thumbnail

Eetprobleem
Het personifiëren van hun ziekte brengt de meisjes niet alleen bij elkaar. "De stoornissen worden ook verheerlijkt", weet Furth.​

Thumbnail

Dat herkent de 28-jarige Liza Rae Kats (foto rechts) uit Amsterdam. Zij kampte vanaf haar dertiende met eetstoornis boulimia die ook werd gevoed door verhalen van meisjes die ze op sociale media las. "Toen ik ziek was, voelde ik me heel alleen en depressief. Door soortgelijke verhalen van anderen te lezen voel je herkenning. Je bent niet alleen."

De verhalen kunnen ook triggerend werken. "Die foto's zorgden voor een bevestiging dat het normaal was." Liza is overigens nu weer helemaal beter. "Sinds een jaar heb ik geen therapie meer nodig. Ik heb de afgelopen jaren zoveel geleerd. Ik was zo onzeker dat ik deze stoornis hebt ontwikkeld. Je leert jezelf wel echt kennen in die zware jaren. Maar het gaat nu weer goed met me."  

Oplossing?
Wat de oplossing is? Van Furth: "We moeten in gesprek komen met de meisjes die deze hashtags gebruiken. Ze hebben professionele hulp nodig."

Volgens Liza is deze ontwikkeling niet zomaar op te lossen. "Zolang meisjes zich zo voelen, zal dit fenomeen blijven bestaan."
 

Hulp nodig?

Heb je problemen en ben je op zoek naar goede, professionele hulp? Dan kun je naar proud2bme.nl of naar ikookvanmij.nl.

Of neem contact op met:

Human Concern: tel: 020 610 6224

of: Centrum Eetstoornissen Ursula: 071 890 3344

Editie NL
`