Nederland

Gevaarlijke spoorwegovergang Harlingen wordt in zomer opgeheven

24 mei 2017 15:31 Aangepast: 24 mei 2017 16:36
De spoorwegovergang in Harlingen waarbij vorig jaar een vader en zoon omkwamen. Beeld © ANP

De spoorwegovergang bij Harlingen waar eerder dit jaar twee ernstige ongelukken gebeurden, wordt opgeheven. Spoorbeheerder ProRail en de boer van wie de overweg is, Hendrik Sijtsma, hebben hierover een akkoord getekend. Naar verwachting is de klus deze zomer klaar.

Op 27 maart kwamen een vader en zoon om toen de auto waarin ze zaten in botsing kwam met een trein. De maand ervoor was er ook een aanrijding met een lichtgewonde en grote blikschade als gevolg. "Ongelooflijk dat er twee incidenten waren in zo'n korte tijd", zegt Sijtsma tegen RTL Nieuws.

De overgang is er al 150 jaar zegt Sijtsma. Maar de boerderij stond er al langer. Sijtsma groeide er op en woont er dus nog steeds. Hij zag in die tijd meer incidenten. "Rond 1970 is er er iemand verongelukt. En zo'n 18 jaar geleden reed iemand daar tegen een trein aan. Die heeft het na maanden in het ziekenhuis wel overleefd."

Weg met brug

In plaats van de overweg zonder spoorbomen aan de Oude Trekweg komt er een nieuwe weg met een brug waarover naar de boer kan worden gegaan. ProRail betaalt de aanleg en de boer blijft eigenaar van de weg. Over de kosten worden geen mededelingen gedaan.

ProRail-baas Pier Eringa is blij met de samenwerking met de boer. "We willen het aantal overwegen terugdringen, te beginnen met de meest onveilige, maar het liefst helemaal geen overwegen meer. De veiligste overweg is namelijk geen overweg.''

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een breed onderzoek naar de veiligheid van spoorwegovergangen in Nederland vanwege recente ongelukken.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Treindrama: slachtofferhulp voor kinderen school Harlingen