EditieNL

Juf geeft les met Fidget Spinner: 'Mijn klas zit vol met spinners, daar moest ik wat mee'

24 mei 2017 16:59 Aangepast: 24 mei 2017 18:17
Een scholier speelt met een Fidget Spinner, een klein tolletje dat je moet laten draaien tussen duim en wijsvinger. Beeld © anp

Je kunt er niet omheen, de Fidget Spinner is overal. Maar waar de ronddraaiende speeltjes op sommige scholen ten strengste verboden zijn, heeft Juf Anne Marissen (26) van de Kardinaal Alfrinkschool in Emmen een manier bedacht om het ding juist productief in te zetten. Haar leerlingen leren er rekenen en taal mee.

"In Amerika zag ik hoe ze kinderen met een soort twisterspelletje en een schijf leerden rekenen", vertelt Anne aan Editie NL. "Ik dacht: mijn klas zit vol kinderen met spinners, daar moeten we wat mee en dat bleek een succes."

LEES OOK: 'Laat kinderen met fidget spinner spelen', friemelen is belangrijk voor concentratie

Draaikaarten

Van papier maakte Anne verschillende draaikaarten met nummers. Op een van de vleugels van de Fidget Spinner wordt een sticker geplakt, als een soort pijl. Dan wordt de spinner draaiend losgelaten op de kaarten. Als het tot stilstand is gekomen moeten de leerlingen het cijfer dat de pijl aanwijst, opschrijven. Vervolgens draaien de leerlingen nog een keer op een andere schijf voor een tweede getal.

"Met die twee getallen kunnen de kinderen dan aftrekken, optellen of delen", zegt Anne. "Het werk ook met letters. Kleuters moeten dan bijvoorbeeld zo snel mogelijk de aangewezen letter uitspreken."

Thumbnail

De draaikaarten die Anne zelf heeft ontworpen voor haar lessen

Hun belevingswereld

Aan het begin waren haar leerlingen uit groep 3 verbaasd dat ze tijdens de les met hun speelgoed mochten spelen. "Nu zijn ze heel betrokken en gemotiveerd. Het sluit gewoon heel goed aan bij hun belevingswereld."

Op haar blog inmijnhum.nl heeft Anne inmiddels verschillende opdrachtkaarten beschikbaar gemaakt om te downloaden. Sinds haar lesmethode bij het grote publiek onder de aandacht is gekomen, stromen de reacties binnen en hebben scholen uit heel Nederland de lesmethode geïntroduceerd. "Zelfs in België vragen ze of ze mijn kaarten mogen gebruiken", zegt Anne. "Het mooist vind ik het om te horen dat kinderen in het hele land het leuk vinden om te gebruiken."

Thumbnail

Juf Anne Marissen

Plezier

Voorlopig zijn de leerlingen van Anne nog niet uitgespind, de juf is namelijk van plan om het speeltje op nog meer manieren in de lessen te verwerken. "Ze zijn nog steeds enthousiast. Daar is het mij uiteindelijk om te doen, dat de kinderen er plezier in hebben."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`