Nederland

Geen pepperspray. Maar waarmee mag je jezelf dan wél verdedigen?

23 januari 2016 17:01 Aangepast: 23 januari 2016 17:00

Voelde een deel van de vrouwen zich al niet veilig op straat, sinds de aanrandingen in Keulen is dat gevoel toegenomen. Pepperspray zou een probaat middel kunnen zijn, maar is verboden in Nederland. Wat mag je hier eigenlijk in je handtas meenemen als je je wilt verdedigen?

De Duitse wapenhandelaar Herman Oldenkotte krijgt sinds de gebeurtenissen in Keulen aanzienlijk meer Nederlanders over de vloer. "Zij vormen zo’n 80 procent van mijn klanten." De pepperspray was al snel uitverkocht. "Omdat vrouwen toch iets van een zelfverdedigingswapen willen hebben, gebruiken ze nu zwaardere dingen", zegt hij.

Smurfenspray
De verkoop van gasalarmpistolen gaat hard, zegt Oldenkotte, net als stroomstootwapens. "Daar ben ik ook al bijna doorheen. Ik vertel altijd aan kopers dat pepperspray en stroomstootwapens verboden zijn in Nederland. Maar ik mag het wel gewoon verkopen."

Thumbnail

Voorbeeld van smurfenspray

Pepperspray is dus illegaal, maar de vriendelijker 'smurfenspray' is wel toegestaan. In de Nederland is die te koop onder de naam X-Marker. Het is een soort schuim dat je van twee meter afstand in iemands gezicht kunt spuiten. De huid krijgt er een blauwe kleur van die dagen kan blijven zitten.

Verboden in Nederland

  • stroomstootwapens 
  • vuurwapens 
  • stiletto's 
  • vlindermessen 
  • boksbeugels 
  • pijlen en pijlpunten 
  • messen met meerdere snijkanten 
  • luchtdrukwapens 
  • zelfverdedigingswapens, zoals pepperspray of traangas

Een groot deel van deze verdedigingswapens is sowieso illegaal in Nederland. En een deel mag je wel bezitten, maar niet zomaar vervoeren. Voor al deze wapens geldt dat je er niet mee over straat mag. 

Bron: OM

Een zakmes, sleutelbos, een spuitbus deodorant, een vork: er zijn natuurlijk nog een heleboel huis-tuin-en-keukeninstrumenten die je best als wapen zou kunnen gebruiken. Of het strafbaar is om die mee te nemen, hangt af van de context, legt Ernst Pols van het OM uit.

Honkbalknuppel in je auto
"Je mag wel een sporttas met honkbalkleding en een honkbalknuppel in je achterbak hebben liggen, maar een honkbalknuppel onder de voorstoel in de auto, zonder dat er aanwijzingen zijn dat je gaat honkballen, mag niet."

Ook bepalend is hoe je het 'wapen' gebruikt. Als je bewust iemand anders te lijf gaat met je voordeursleutel, is dat natuurlijk eerder strafbaar dan als je jezelf verdedigt met die sleutel. In dat laatste geval heb je je verdedigd met iets dat toevallig voorhanden was. Want een sleutelbos is natuurlijk niet zo raar om op zak te hebben.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook Nederlandse vrouw voelt zich minder veilig sinds 'Keulen'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`