Nederland

VVD en PvdA: Levenslange rijontzegging moet mogelijk worden

25 januari 2016 09:47 Aangepast: 25 januari 2016 14:38

Drankrijders die keer op keer de fout in gaan, moeten een levenslang rijverbod kunnen krijgen. Dat vinden de regeringspartijen VVD en de PvdA.

Nu kan een rechter nog voor maximaal tien jaar een rijverbod opleggen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Gerrit G., de man die vorig jaar met drank op baby Milan doodreed in Lutten. Hij bleek al veel vaker met een slok op te hebben gereden. "Dit soort mensen hebben wat ons betreft het recht verloren om nog achter het stuur te kruipen", zegt VVD-Kamerlid Barbara Visser tegen RTL Nieuws.

Nu kun je na ernstige gevallen, zoals doorrijden na een ongeluk of het veroorzaken van een dodelijk ongeluk, voor maximaal vijf jaar een rijontzegging krijgen. Als je al eens in de fout bent gegaan, kan de rechter een rijontzegging van maximaal tien jaar opleggen.

​'Zinloos zonder controles'
Oud-verkeersofficier van justitie Koos Spee ziet wel wat in een levenslange ontzegging. "Ik denk dat het in sommige gevallen goed zou zijn om iemand voor het leven de rijbevoegdheid te ontzeggen," laat hij weten aan RTL Nieuws.

Hij plaatst daar wel een kanttekening bij: volgens hem zijn er veel te weinig controles. "Hoe lang is het geleden dat ze jou naar je rijbewijs hebben gevraagd? Bij drankcontroles glip je er ook zo doorheen, alleen blazen, controleren of iemand de rijbevoegdheid heeft, kost dan volgens de politie te veel tijd. Onder deze omstandigheden iemand een levenslange rijontzegging opleggen is een wassen neus. Er zijn mensen die al 25 jaar zonder rijbewijs rijden en nog nooit zijn gecontroleerd."

Hoger beroep zaak-Milan
Na het fatale ongeluk, waarbij de vader van Milan zwaargewond raakte, reed G. in eerste instantie door, maar hij meldde zich later bij de politie. G. is sinds 1988 al zeven keer veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij kreeg op 29 september 2015 vier jaar cel en een rijontzegging van tien jaar voor het doodrijden van Milan. Daartegen ging hij in beroep. Vandaag doet het hof uitspraak. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'De kinderkamer was nog niet af, nu is Milan dood'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`