Nederland

Zaanstad in de fout bij dodelijk brugongeluk

28 januari 2016 10:40 Aangepast: 28 januari 2016 11:02
Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Een rapport over een brugongeluk vorig jaar in Zaandam komt met een keiharde conclusie: de gemeente Zaanstad had meer kunnen doen om de dood van een vrouw van 57 jaar te voorkomen. De onderzoekers waarschuwen ook: bij meer bruggen in Nederland spelen dit soort risico's.

Op 6 februari vorig jaar ging het helemaal mis bij de Den Uylbrug. Een 57-jarige vrouw kwam om het leven toen de brug plotseling openging. Ze fietste op het bewegende brugdeel en viel ongeveer 15 meter naar beneden toen de brug bijna helemaal geopend was. Ze overleed ter plekke.

Niet gezien
De vrouw had de verkeerslichten over het hoofd gezien. Ze werd zich pas bewust van het opengaan van de brug toen ze de bel hoorde bij het dalen van de slagbomen. In plaats van door te fietsen, stapte zij af. De vrouw merkte daarbij niet dat ze zich tussen slagbomen bevond, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 

De raad concludeert dat het moeilijk was voor voetgangers en fietsers om zich te oriënteren op de brug. Ook vindt de raad dat de gemeente er meer aan had moeten doen om ervoor te zorgen dat de brugwachter zijn werk goed en veilig kon doen.

Bekijk de reconstructie van de raad:

Risico's niet onderzocht
De Den Uylbrug wordt op afstand bediend: de brugwachter zit op een andere plek en bekijkt de situatie met camera's. In 2012 werd er een aparte fietsbrug naast de bestaande brug gebouwd die tegelijkertijd met de autobrug bediend werd. De gemeente heeft toen niet gekeken of dit nieuwe risico's met zich meebracht, terwijl er toch meer verantwoordelijkheid kwam te liggen bij de brugwachter.

Daar bleef het niet bij. In 2014 werd het camerasysteem gemoderniseerd. De brugwachter kreeg de beelden daardoor op een andere manier te zien, maar ook deze risico's werden niet onderzocht. 

Volgens de onderzoekers is de situatie in Zaandam niet uniek, omdat steeds meer bruggen op afstand bediend worden. De raad vindt het belangrijk dat ook andere brugwachters de veiligheid van hun op afstand bediende bruggen nog eens goed onder de loep nemen.

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws
`