Nederland

Voor 70 euro gegarandeerd je theorie-examen halen? Zo werkt het

28 januari 2016 17:28 Aangepast: 03 augustus 2017 15:23
Researchverslaggever Siebe Sietsma legt een paar trucs uit. Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Je weet dan wel niks van de verkeersregels, maar je hebt wel je theorie-examen. Binnen een dag en voor zo'n 70 euro. Hoe gaat dat nou precies? Een RTL Nieuws-redacteur deed het en beschrijft hoe het werkt.

De bekendste verkeersschool die de zogenoemde turbotheorielesmethode toepast, is altijdgeslaagd.nl. Een paar jaar geleden kwam deze school in het nieuws omdat ze miraculeus hoge slagingspercentages haalt bij het theorie-examen. Andere rijschoolhouders sprongen daarop in en kopieerden de lesmethode.

Inmiddels zijn er meer dan 20 verschillende scholen die leerlingen met een turbomethode klaarstomen voor het examen. De bedrijven achter de scholen zitten vooral in de omgeving Amsterdam en Den Haag.

Wat is het geheim van de smid?
De turbotheoriescholen richten zich met wervende reclameteksten op grote groepen leerlingen die hun theorie-examen in één keer willen halen. Ze geven daarbij aan dat hun methode gegarandeerd succes biedt en dat je in korte tijd de weg op kunt.

Via de websites van de rijscholen kun je je direct aanmelden voor een cursusdag in veel grote steden door heel Nederland. De kosten liggen tussen de 70 euro en 100 euro (exclusief de kosten voor het CBR-examen zelf).

In de hoek een Senseo-apparaat
De kandidaat meldt zich om 7:30 uur bij een leslocatie, vaak dicht in de buurt van een CBR-examenlocatie. De lokalen waar les wordt gegeven, zijn afgehuurde zaaltjes of vergaderruimtes. Maar als je het minder treft, kom je terecht in een achteraf gelegen loods op een bedrijventerrein.

Daar is vaak niet meer te zien dan een projectiescherm met projector, een paar rijen stoelen en een flip-over met verkeersborden, en in de hoek een Senseo-apparaat.

Bij de cursus worden trucjes aangeleerd die niets met verkeersveiligheid te maken hebben. Het zijn er meer dan 20. Cursisten leren welke antwoorden horen bij bepaalde woorden of situaties, zoals:

  • Staat in de vraag het woordje 'invloed', dan is het antwoord altijd 'ja'. Bijvoorbeeld bij de vraag: 'Heeft het rijden met open raam invloed op het brandstofgebruik?'
  • Een andere truc die wordt aangeleerd, is dat bij het CBR altijd drie dingen toenemen als daarom wordt gevraagd. 'Remweg, reactietijd en de centrifugaalkracht': als deze woorden in de vragen voorkomen, is het antwoord altijd 'toenemen' of 'neemt toe'. 
  • En bij CBR-vragen met de woorden 'nu nog', 'nu al' of 'alsnog', is het antwoord altijd 'nee'. Luidt de vraag: 'Mag je nu nog van rijbaan veranderen', dan is het antwoord altijd 'nee'.

Bekijk hier meer trucs die leerlingen bij de turbomethode leren:

Direct bij binnenkomst wordt de kandidaten duidelijk gemaakt dat ze die dag aan de bak moeten om de trucjes te leren. In een wat opgefokt sfeertje wordt de cursisten verteld dat ze hun telefoon moeten wegleggen, geen aantekeningen moeten maken en vooral hun mond moeten houden, zoals in onderstaande verborgencameravideo goed te zien is.

Drie keer ruim 200 dia's
De cursusleider laat vervolgens in hoog tempo dia’s met verkeerssituaties voorbijkomen met vragen zoals ze later die dag in het CBR-examen ook worden gesteld. De cursusdag is in drie blokken van twee uur opgeknipt. In elk blok worden er ruim 200 dia's met vragen doorheen geramd. Aan het eind van elk blok wordt de reeks dia's in een hoog tempo nog eens herhaald. De groep moet dan klassikaal antwoorden.

Geeft de cursist een fout antwoord of zit hij even niet op te letten, dan maakt de cursusleider daar gelijk korte metten mee. De kandidaat krijgt duidelijk te horen dat hij beter moet opletten en moet luisteren als hij 's middags wil slagen voor zijn theorie.

Allemaal in een busje
Na de stoomcursus wordt het klasje als groep in een personenbusjes gebracht naar het CBR-examengebouw, dat vaak vlak om de hoek ligt. De groepen arriveren meestal rond 15:00 uur; het is een komen en gaan van busjes rond dat tijdstip.

De zenuwachtige leerlingen melden zich aan voor het examen en de meesten komen vervolgens juichend weer naar buiten, waar de high-fives worden uitgedeeld. Tot slot gaan de geslaagden met z'n allen op de groepsfoto's die vervolgens op Facebook worden geplaatst, en iedereen wordt opgeroepen die foto's te liken. De budgetmarketing via social media zorgt ervoor dat de klassen de volgende dag weer helemaal vol zitten.

Nieuwe vragen?
Tot slot vraagt de cursusleider de leerlingen nog even of er nog nieuwe vragen tussen het examen zaten die hij die ochtend niet had behandeld, zodat zijn fotoserie van de examenvragen up-to-date blijft.

Kunnen wij dat ook, zo'n cursus geven? Verslaggever Siebe Sietsma probeerde het uit. Bekijk hier het resultaat:

Meer op rtlnieuws.nl:
Rijscholen laten met trucjes tienduizenden cursisten slagen voor het theorie-examen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore