Nederland

'Volwassenen die een meisje in de aula toetakelen, ik geloofde mijn ogen niet'

29 januari 2016 12:40 Aangepast: 29 januari 2016 15:11

"Drie volwassenen die in de aula van onze school een meisje van 15 jaar flink toetakelen. Dat is heftig en absoluut onacceptabel", vertelt de aangeslagen locatiedirecteur Elma Kats.

Elma Kats zit al 39 jaar in het onderwijs en is locatiedirecteur van de vmbo-afdeling van het Bonhoeffer College in Enschede. Haar school was woensdagmiddag het toneel van een heftige en uitzonderlijke vechtpartij, die ook Elma niet in de koude kleren is gaan zitten. "Je maakt weleens wat mee als je op een school werkt, maar dit...."

'Ik zag dat het onrustig werd'
Elma zat woensdagmiddag met wat collega's in de lerarenkamer koffie te drinken. "Vanuit die kamer kun je in de aula kijken. Ik zag dat het opeens onrustig werd, leerlingen renden heen en weer."

Elma liep gauw met een paar collega's naar de aula. "Wat ik toen zag, was heel heftig. Er stonden drie volwassenen een meisje van 15 jaar toe te takelen. Ik geloofde mijn ogen gewoon niet."

Haren trekken
Eerder die dag hadden twee meisjes van 15 jaar in de pauze ruzie gekregen. Ze trokken elkaar aan de haren en er werd over en weer geschreeuwd. De ruzie werd al snel gesust na tussenkomst van leraren. "Tenminste, dat dachten we. Want nog geen uur later stond de moeder en twee andere familieleden van een van de meiden in de aula van onze school. Ze kwamen verhaal halen bij het andere meisje en dat ging niet zonder geweld."

Thumbnail

Bloedneus door rake klappen
Het meisje kreeg meerdere rake klappen en liep daarbij onder meer een bloedneus op. Dankzij ingrijpen van onder meer de conciërge vielen de verwondingen nog enigszins mee. "Onze conciërge vormde een soort schild voor de leerlinge door klappen op te vangen." Andere leraren, onder wie Elma, probeerden de drie volwassenen te overmeesteren. Dat lukte na een paar minuten.

Daarna is de politie gebeld en zijn alle leerlingen naar huis gestuurd. "We hebben de politie erbij gehaald omdat het om volwassenen ging en omdat heel veel leerlingen de vechtpartij hebben gezien."

Na incident naar huis gestuurd
Ook de 14-jarige dochter van Rima Lievers is erg geschrokken van de gebeurtenis. "Mijn dochter had les toen het helemaal misging in de aula", vertelt Rima. "Ze mocht het klaslokaal niet uit. Daarna werd ze naar huis gestuurd. Ze is bang geworden na wat er is gebeurd."

Volgens Rima is het niet de eerste keer dat er iets heftigs gebeurt op de school. "Er is heel veel gedoe op de school. Twee weken geleden was er ook nog een vechtpartij. En bij een kluisjescontrole werden laatst kogels gevonden en illegaal vuurwerk." 

Bezorgde ouder Rima vervolgt: "Laatst was ik op school en toen rook de hele kantine naar wiet."

'Klacht indienen heeft geen zin'
Rima heeft geen klacht ingediend. "Dat heeft toch geen zin. Maar ik zie mijn dochter liever op een andere school."

Bij de Onderwijsinspectie zijn zover nu duidelijk is, 'geen signalen bekend over het Bonhoeffer College'. De locatiedirecteur geeft toe dat er 'weleens wat gebeurt op haar school'. "Dat hoort nu eenmaal bij een school. Maar er is absoluut geen sprake van opvallend veel incidenten."

Belaagd meisje is erg geschrokken
De twee meisjes van 15 jaar die zitten voorlopig thuis. "Om stoom af te blazen en bij te komen." Locatiedirecteur Elma heeft vanochtend nog met de meisjes gebeld. "In mijn ogen zijn alle twee de meisjes slachtoffer geworden. Het meisje dat belaagd is, is heel erg geschrokken. Ze slaapt slecht en ziet de beelden steeds voor zich. Dit heeft een grote impact gehad. Voor ons allemaal."

Meer op rtlnieuws.nl:
Familie leerlinge timmert klasgenote in elkaar na ruzie

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore