Nederland

'Sjoemelaars moeten theorie-examen rijbewijs overdoen'

29 januari 2016 18:25 Aangepast: 29 januari 2016 18:30
Beeld © RTL Nieuws

Mensen die het theoriecertificaat voor het rijbewijs gehaald hebben dankzij een cursus bij een zogeheten turbo-theorieschool, moeten het examen overdoen. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid.

De uitslag van hun theorie-examen moet ongeldig worden verklaard, vindt Van Vollenhoven. "Dat is een zware maatregel. Maar als de veiligheid je ter harte gaat, is het noodzakelijk."

Kritiek op opzet examen
Van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), heeft kritiek op de opzet van het theorie-examen. Als er zo makkelijk mee kan worden gesjoemeld, zegt hij, dan moet het CBR goed kijken naar de manier waarop de vragen worden aangeboden. "Als al die vragen allang bekend zijn en iedereen ze kan oefenen, zodat het examen niets nieuws bevat, dan moet je kijken of het niet anders kan."

Ook hamert Van Vollenhoven op de taak die het CBR heeft op het gebied van de verkeersveiligheid. Daar moet beter toezicht op worden uitgeoefend, zegt hij. "Je ziet dat het CBR hier niet tijdig genoeg heeft ingegrepen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Schultz noemt praktijken turbo-theoriescholen schandalig

`