EditieNL

Jongens uit de kast: korte film In A Heartbeat wordt massaal gedeeld

02 augustus 2017 11:32 Aangepast: 03 augustus 2017 14:12
De twee verliefde jongens van In A Heartbeat. Beeld © YouTube

Uit de kast komen is nog niet zo makkelijk als je een tiener bent, zo laat de nieuwe korte film 'In A Heartbeat' zien. De aandoenlijke tekenfilm is binnen anderhalve dag meer dan vijf miljoen keer bekeken en massaal gedeeld.

De korte film, gemaakt door Esteban Bravo en Beth Davis, gaat over een homoseksuele jongen die op slag verliefd wordt op een schoolgenootje. Hij probeert zijn liefde te verbergen maar zijn hart blijkt net een stuk sterker.

"Dit is niet alleen het resultaat van alle filmlessen die we volgden, maar bovenal een onderwerp dat nog niet vaak is aangesneden in tekenfilms", aldus de makers, die de korte film met behulp van crowdfunding hebben gemaakt. En daarmee voegen ze zich in een rijtje met andere kinderfilms die taboes doorbraken, en stereotypes probeerden te veranderen.

Depressie is niks geks

In Inside Out draait om alle emoties zoals blijdschap, angst, woede, die in een mensenhoofd spelen. De meeste kinderfilms draaien vooral om blije gevoelens, maar in deze film is er alle ruimte voor angst en verdriet. Vooral de manier waarop alledaagse gebeurtenissen uiting krijgen in die emoties laat zien dat de makers niet bang waren een onderwerp als depressie aan te snijden.

Mag het een maatje meer zijn?

De meeste Disney-prinsessen hebben een ding gemeen: ze zijn allemaal even slank. Té slank volgens velen, want het zou niet bevordelijk zijn voor het beeld dat kleine meisjes krijgen van hun lichaam. De hawaiiaanse prinses Vaiana uit de gelijknamige film uit 2016 had daarom een maatje meer, om aan te geven dat je niet per se lang en dun hoeft te zijn om prinses te zijn.

Twee mama's, twee papa's

In A Heartbeat is zeker baanbrekend als het gaat om het aansnijden van homoseksualiteit, maar niet de eerste. In Frozen heeft de eigenaar van de Oaken's Trading Post een man en kinderen. En het koppel dat in Finding Dory een vis in hun kinderwagen vindt, bestaat toch echt uit twee vrouwen. 

De prinses en haar huidskleur

Een ander hardnekkig uiterlijk kenmerk van deze prinsessen is de blanke huid. Tot 2009 was er, afgezien van Aladdin's Yasmin, nog nooit een heldin met een donkere huid geweest. Tot de komst van Tiana, de hoofrolspeelster in The Princess and the Frog. De film betekende dat ook meisjes met een andere huidskleur een prinses hadden die op hen leek.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore