EditieNL

Spiegelpijn: heb jij er weleens last van?

01 februari 2016 15:36 Aangepast: 01 februari 2016 19:18
Iemand met spiegelpijn? (Archieffoto)

Er komt een groot onderzoek naar het fenomeen spiegelpijn. Nog nooit van dit kwaaltje gehoord? Dikke kans dat jij er ook weleens last van hebt.

Nee, het is niet de pijn die je voelt als je in de spiegel kijkt en dik lijkt. Spiegelpijn is de pijn die mensen voelen wanneer ze bijvoorbeeld zien dat iemand zijn arm stoot. Ook al beleef je het niet zelf, je beleeft de pijn van de ander. Herkenbaar? Vast wel. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen zijn ze nu begonnen aan een onderzoek naar dit fenomeen.

Het onderzoek
Onderzoekster Tessa van Leeuwen: "We willen weten hoe het kan dat mensen pijn voelen als ze pijn bij een ander zien. En niet alleen pijn, maar überhaupt aanrakingen. We weten dat het bestaat, maar we weten niet echt hoe het werkt."

Wat we wel weten, is dat spiegelpijn een vorm van synesthesie is. Dat betekent dat bepaalde zintuigen aan elkaar verbonden zijn. Daardoor voel je als het ware wat je ziet. Tessa van Leeuwen licht toe: "Kleuren koppel je bijvoorbeeld aan letters, of je koppelt kleuren aan de dagen van de week." Onderzoekers schatten dat 1 op de 50 mensen een vorm hebben van spiegelpijn.

Test
Wil je zelf testen of je verschijnselen vertoont van spiegelpijn? Kijk maar eens dit filmpje en zie of je wat voelt: 

Meer testen
Voor testjes over de andere varianten van spiegelpijn, kun je terecht op de volgende site.

Meer op EditieNL:
Pas op: fototaart is ongezonde hierperdepieptaart

EditieNL
`