Nederland

Pas op voor tekenbeten: 'Het gaat de hele winter door'

02 februari 2016 12:40 Aangepast: 02 februari 2016 13:20
Beeld © ANP

Normaal gesproken hoef je 's winters niet bang te zijn voor teken, maar door het zachte weer zijn de gevreesde beestjes ook nu actief. Opgepast voor tekenbeten dus, want de ziekte van Lyme ligt op de loer, waarschuwt bioloog Arnold van Vliet.

In strenge winters zijn er in Nederland geen teken actief, maar nu het kwik lenteachtige temperaturen aangeeft, is dat een ander verhaal. Op Tekenradar.nl kwamen de afgelopen maanden aan de lopende band meldingen binnen van tekenbeten.

Afgelopen week alleen al waren dat er zeven, plus twee meldingen van Erythema migrans. Dat is een rode kring die soms ontstaat na een tekenbeet en vaak het eerste signaal voor de ziekte van Lyme. Volgens bioloog en initiatiefnemer van de site Arnold van Vliet ligt het daadwerkelijke aantal beten waarschijnlijk veel hoger, want lang niet alle gevallen worden gemeld via de site.

Teken langer actief
Door de hoge temperaturen zijn de teken langer actief. "Het gaat de hele winter door", zegt Van Vliet. "Teken horen nu in rust te zijn, maar door het weer is een deel van de populatie al actief."

Hij waarschuwt dat je ook nu de ziekte van Lyme kunt oplopen. "We merken dat veel mensen zich daar niet van bewust zijn. In het normale seizoen kost het ze al moeite om zichzelf te checken op beten, maar in de winter staan ze er helemaal niet bij stil dat ze risico lopen."

Zorgwekkende situatie
Van Vliet spreekt van een zorgwekkende situatie. "Er is een enorme toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme. In 1994 waren er nog 6.000 geregistreerde gevallen, nu zijn het er 25.000 tot 30.000 per jaar."

Wetenschappers zijn er nog niet precies uit hoe dat komt. "Een toenemend aantal teken kan een oorzaak zijn, maar het is ook goed mogelijk dat meer teken de Borrelia-bacterie dragen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een andere mogelijkheid is dat ons gedrag is veranderd en we bijvoorbeeld meer tijd buiten zijn gaan doorbrengen."

Ernstige variant
Van alle teken draagt zo'n 20 procent de Borrelia-bacterie. Van de mensen die gebeten worden, krijgt 2 procent de ziekte van Lyme. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat dus om tienduizenden gevallen per jaar.

Eén op de vijf patiënten ontwikkelt een ernstige variant van de ziekte. Van Vliet onderzoekt momenteel samen met het RIVM en verschillende ziekenhuizen waardoor dat komt. "Het is nog één van de grote vragen waar we mee zitten", zegt hij. Mensen die de ziekte nu oplopen, kunnen zich voor het onderzoek registreren via Tekenradar.nl.

'Check jezelf'
Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. "Idealiter zorg je ervoor dat je niet gebeten wordt, maar dan zou je weg moeten blijven van groen. In principe is er niets aan de hand als je een teek op tijd weghaalt, al zijn er ook gevallen bekend die binnen een paar uur na de beet al de ziekte van Lyme ontwikkelden."

Ben je in de natuur geweest, check jezelf en je kinderen dan altijd op tekenbeten, adviseert Van Vliet. Een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Dat teken uit bomen vallen, noemt Van Vliet overigens 'een hardnekkige fabel'. "Ze zitten vooral in varens, bosbessenstruiken, hoog gras en tussen dode bladeren op de grond."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Roxanne Vis
`