Nederland

Ruim 30 graden en zwoele nachten: 'Ga uit de zon'

26 mei 2017 10:38 Aangepast: 26 mei 2017 22:49
ANP Beeld © ANP

Vandaag halen we de 30 graden net niet, maar morgen op veel plekken wél. “Tussen twaalf en vier uur 's middags kun je beter de zon mijden”, zegt weerman Maurice Middendorp van Buienradar.

Middendorp geeft aan dat het vandaag in Limburg en Brabant al wel 30 graden kan worden. Verder is het overal warm en is de lucht blauw. Voor verkoeling moet je aan de kust zijn. "Hoewel je kunt afvragen of het met 24 à 25 graden echt verkoeling biedt."

Morgen gaat de temperatuur pieken. "Het heteluchtkanon is in stelling gebracht", is op de site van Buienradar te lezen. Dat betekent in het zuiden 33 graden. De kans is groot dat we de eerste landelijke tropische dag gaan meemaken. Dan moet in De Bilt ook de 30 graden worden aangetikt.

Er is wel een briesje, maar het zal toch bloedheet aanvoelen. De zonkracht staat op 7, wat betekent dat je in de zon binnen een kwartiertje kunt verbranden. "Dat betekent goed insmeren en veel water drinken", zegt Middendorp. "Als je al de zon ingaat, want na het middaguur kun je dat maar beter helemaal niet doen."

 

Sporten of intensieve activiteiten zijn ook af te raden. "Als je wil hardlopen, kun je dat het beste in de ochtend doen."

Zweten in bed

Aan het eind van de middag komt er vanuit het zuidwesten wat bewolking binnendrijven. In Zeeland kan in de avond een verkoelende onweersbui vallen. Toch kunnen we klamme en zwoele nachten verwachten. Zweten in bed dus. "Tot laat in de avond blijft het warm."

ZIE OOK: Slaap je slecht door de hitte? Neem een warme douche

Zondag en maandag gaat de temperatuur iets omlaag, maar met temperaturen van 26 à 27 graden blijft het warm. In het zuiden maken ze een goede kans op een regionale hittegolf met vijf dagen boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30.

Dinsdag koelt het wat af, naar zo’n 22 graden. "Dat zal voor veel mensen een verademing zijn", zegt Middendorp.

Zo warm is het nu:

Meer op rtlnieuws.nl:

`