Nederland

Roken op het schoolplein in 2020 verboden

02 februari 2016 21:33 Aangepast: 03 februari 2016 06:57
Beeld © iStock

Je dacht misschien dat roken op het schoolplein al lang verboden was, maar dat is het niet: op bijna de helft van de middelbare scholen gebeurt het nog. Daar komt verandering in: in 2020 mag je op geen enkel schoolplein meer roken.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel van de ChristenUnie om alle schoolpleinen over vier jaar volledig rookvrij te maken. Een 'grote stap voorwaarts voor de gezondheid van onze jongeren', zegt Kamerlid Carla Dik-Faber: "Omdat zien roken, doet roken, ben ik heel blij dat we binnenkort geen sigaretten meer in en rond scholen zien." 

Rookvrij schoolplein
Volgens onderzoek van de VO-raad, de sectorganisatie voortgezet onderwijs, heeft nu 53 procent van de middelbare scholen en6 procent van het middelbaar beroepsonderwijs een rookvrij schoolplein. 

De Tweede Kamer is ook akkoord met andere antirookmaatregelen. Zo komen er vanaf 20 mei afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes. De mentholsigaretten verdwijnen na 2020. Ook komt er een verbod op sigaretten en shag met kenmerkende smaakjes, zoals vanille of aardbei.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst stelde in 2000 al voor om roken op schoolpleinen te verbieden. Dat voorstel haalde het toen niet in de Tweede Kamer.

Waarschuwen voor rookscènes 
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam vandaag ook met een voorstel: er zou voortaan gewaarschuwd moeten worden voor rookscènes in films. De WHO heeft daarvoor dezelfde reden als de ChristenUnie: zien roken, doet roken. 

Of Nederland de aanbevelingen van de WHO opvolgt, is nog even afwachten. Sommige andere landen hebben zelf al initiatieven genomen om de sigarettenverheerlijking op het scherm een halt toe te roepen. 

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`