Nederland

Oekraïne: Onderzoeksraad vroeg wél om radarbeelden van MH17-crash

03 februari 2016 17:48 Aangepast: 03 februari 2016 19:35
Beeld © AFP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft de Oekraïense regering wél gevraagd om de ruwe radarbeelden van vlucht MH17. Dat zegt de ambassadeur van Oekraïne tegen RTL Nieuws in reactie op de opmerkingen van een voormalig Oekraïense staatssecretaris.

Die voormalig staatssecretaris Vladimir Schulmeister zei vanochtend dat de Onderzoeksraad nooit heeft gevraagd om de ruwe radarbeelden van vlucht MH17.

Onjuist, reageerde de Onderzoeksraad. In het rapport staat een hele uitleg waarom Oekraïne de radarbeelden niet leverde.

Rechtszaak tegen daders
Dat zegt ook de ambassadeur van Oekraïne. "De radarbeelden zijn absoluut opgevraagd door de Onderzoeksraad, dat schrijven de onderzoekers ook in het rapport", zegt Olexander Horin, ambassadeur van Oekraïne in een exclusief gesprek met RTL Nieuws.

Er is veel discussie over de radarbeelden van de crash, die in een rechtszaak tegen de daders cruciaal zijn. Op de radarbeelden zie je niet alleen de MH17, maar ook de raket waardoor het toestel neerstortte.

Er zijn geen radarbeelden meer beschikbaar in Oekraïne van de MH17-crash. "De eerste radar was vernietigd, de tweede was in onderhoud en de derde had geen bereik. De uitspraken van Schulmeister zijn niet waar. Mogelijk is er sprake van een misverstand", aldus Horin.

Politieke krachten
"Er is sprake van een hoop valse informatie over Oekraïne, gestuurd door politieke krachten die vissen in troebel water. In een poging om de Oekraïne in een kwaad daglicht te stellen. De enige radar die informatie kan leveren, staat op grondgebied van de Russische Federatie."

Rusland had een radar in buurt, maar leverde de ruwe beelden niet. Wel gaven ze de Onderzoeksraad een video-opname van de radarbeelden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore