Gezin

Maaike heeft 40 halfbroers en -zussen: 'Soms denk ik, dat zou er ook een kunnen zijn'

26 mei 2017 18:25 Aangepast: 27 mei 2017 13:33
Maaike Janssen heeft zo'n 40 halfbroers en -zussen. Beeld © RTL Nieuws

Bij de spermabank van het ziekenhuis Rijnstate verwekten vijftien donoren gemiddeld iets meer dan 36 kinderen. Maaike Janssen weet hoe het is om 40 halfbroers en -zussen te hebben. "Soms zit ik in de trein en denk ik 'dat zou er wel eentje kunnen zijn'."

Volgens de regels mag één donor maximaal 25 kinderen verwekken, maar door fouten in de administratie van Rijnstate werd dat maximum overschreden. Ook Maaike heeft meer dan 25 halfbroers en -zussen. Zij wist dat ze verwekt was door een donor. Toen ze naging wie haar donorvader was, ontdekte ze dat halfbroers en -zussen had.

"Ik dacht eerst, ik heb een tweelingbroer", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Wij zijn met z’n tweeën. Toen bleek dat er een halfzus was. Toen waren we met z’n drieën. Na die match met haar bleek dat het er zeven waren."

En daarmee hield het niet op, zegt Maaike. "Na die zeven kwam er elke maand wel eentje bij. Ik weet het niet heel precies meer, maar op een gegeven moment waren we met iets van 15. Daarna kwamen er weer 12 bij. Binnen een jaar kwamen er nog eens 10. Dus toen waren het er 30 en nu ongeveer 40. En dat kan nog groeien." Nergens staat geregistreerd welke kinderen door welke donor is verwekt.

'We zien veel herkenning'

De halfbroers en -zussen zoeken elkaar op via internet en in het echt en dat is soms best raar, zegt Maaike. "We zijn laatst uit eten geweest met 25 mensen. Dan zit ik om me heen te kijken en dan denk ik 'wauw, dat is allemaal familie'. Het is heel bijzonder. We zien zoveel herkenning bij elkaar."

Dat vindt Maaike soms bevreemdend, maar ook bijzonder. "Als je in een gezin zit met drie broertjes en zussen, dan heb je drie broertjes en zussen. Misschien een halfbroer of halfzus van een nieuwe partner, maar iedereen die wij tegenkomen zou familie kunnen zijn. Soms zit ik in de trein en denk dat zou er wel eentje kunnen zijn. Dat stopt ook niet. Het zou kunnen zijn dat ik op mijn zestigste nog nieuwe halfbroers en –zussen ontmoet."

Maximum aantal kinderen

Ondanks dat Maaike het hebben van zoveel 'halfjes' meestal als positief ervaart, vindt ze wel dat er een maximum moet zijn voor het aantal kinderen dat een donor mag verwekken. Het risico dat je een halfbroer of -zus tegenkomt zonder dat je het weet is volgens haar te groot.

"Als je in één stad woont, kan je elkaar al tegenkomen. Het is niet te controleren of je met een halfbroer of halfzus gaat daten." Niet iedereen die is verwekt door een donor weet wie zijn biologische vader is, zegt Maaike. "Je hebt ook Tinder en Instagram, mensen komen elkaar overal en nergens tegen. Dus ik denk wel dat het gereguleerd moet worden."

ZIE OOK: Eén donor, 50 kinderen: zaad te vaak gebruikt bij spermabank Arnhem

Donoren en donorkinderen

  • Het is niet precies bekend hoeveel donoren en donorkinderen er in Nederland zijn. Naar schatting zijn tot 2004 ongeveer 40.000 donorkinderen geboren.
  • Sinds 2004 worden de gegevens van sperma-, eicel- en embryodonoren landelijk geregistreerd. ​
  • Donorkinderen van vóór 2004 die op zoek zijn naar hun vader, kunnen hun DNA-profiel laten opslaan in de database van het FIOM, de stichting voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.
  • In het register staan 346 donoren en 961 donorkinderen ingeschreven. De laatste gegevens zijn van november 2016.
  • Vanaf begin december 2010 tot november 2016 zijn er 154 personen gematcht. Van die 154 zijn 35 donor. Diverse donoren zijn met 2 of 3 kinderen gematcht; één van de donoren is gematcht met 21 kinderen.
    Bron: Fiom en Stichting donorgegevens

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore