Gratis fruit

Elk kleintje een mandarijntje: gratis fruit in steeds meer supermarkten

08 februari 2016 15:37 Aangepast: 09 februari 2016 01:56
Gratis fruit bij Lidl in Huizen. Beeld © RTL Nieuws

Op social media stond het er vorige week vol van: alle supermarkten in Nederland zouden gratis fruit aan kinderen moeten aanbieden. Een aantal ketens geeft nu gehoor aan die oproep.

Aanleiding was een foto van een baby in een supermarktwagen die een gratis banaantje eet. Duizenden Nederlanders deelden de foto, omdat ze vinden dat er in ons land gratis fruit uitgedeeld moet worden aan kinderen. In veel supermarkten in Australië en Nieuw-Zeeland gebeurt dat sinds eind vorig jaar al. 

Thumbnail

Landelijke actie
In Nederland waren er al meerdere supermarkten die dit ook deden, maar dan op lokaal niveau. Zo krijgen kleintjes in sommige filialen van Vomar al gratis fruit. En ook in een aantal winkels van Lidl en Albert Heijn gebeurde het al.

Vanaf deze week wordt het groter aangepakt. Lidl gaat een pilot met gratis appels en mandarijnen landelijk uitrollen, laat een woordvoerder aan Editie NL weten. Bij Albert Heijn loopt bij 70 winkels al de actie 'Voor elk kleintje een mandarijntje'. Vandaag wordt die actie uitgebreid naar veel meer winkels, al blijft het een lokale aanpak.  

Thumbnail

Gratis mandarijntjes bij Albert Heijn in Amsterdam. 

De fruitacties van de supermarkten worden van veel kanten toegejuicht. Het Voedingscentrum vindt het een heel goed idee. Ook kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis is er blij mee, maar wat hem betreft moet het nog veel breder worden aangepakt. "Eigenlijk is dit maar een druppel op de gloeiende plaat. Het zou ook op scholen en kinderdagverblijven standaard moeten gebeuren, zodat het uiteindelijk ook leidt tot een gedragsverandering bij de ouders thuis."

'Problematisch'
Want daar gaat het vaak mis: kinderen krijgen veel te weinig fruit te eten. "En dat is problematisch", zegt de kinderarts. "70 procent van de kinderen eet te weinig fruit. Voor kinderen tot 9 jaar is de aanbevolen hoeveelheid 1,5 stuk fruit per dag. Daar halen we nu een derde tot twee derde van. Voor kinderen vanaf 9 jaar is het twee stuk per dag: maar gemiddeld eten ze dagelijks maar een half stuk fruit."

Wat vind jij: is het een goed idee om gratis fruit voor kinderen aan te bieden in supermarkten? Stem op de poll

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`