Nederland

'AH-messen veel te scherp' (of kunnen we er gewoon niet mee omgaan?)

08 februari 2016 20:30 Aangepast: 09 februari 2016 00:14
Ook Bas Teusink verslikte zich in een mes van AH.

Er zijn opvallend veel amateurkoks die met flinke snijwonden in het ziekenhuis belanden, veroorzaakt door de messen van Albert Heijn. Zijn de messen te scherp of kunnen we niet snijden?

Het klinkt zo logisch: aan een scherp mes kun je je snijden. Dus: oppassen geblazen. Toch zijn er heel wat amateurkoks die zich aan het AH-snijwerkttuig flink bezeren. 

Snijwonden
Op de afdeling Spoedeisende Hulp van het OLVG in Amsterdam zijn in januari volgens een woordvoerder vijftien snijwonden geconstateerd. "De snijincidenten zijn ook echt veroorzaakt door messen van de Albert Heijn. Het zijn allerlei incidenten, maar wel dusdanig ernstig dat mensen ervoor naar het ziekenhuis moeten", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Het Haga Ziekenhuis in Den Haag zegt het verband nog niet te hebben aangetroffen, meldt de NOS.  De pijnlijke keukenongelukjes worden ook gedeeld op Twitter en Facebook:

 

Verband
De  semi-professionele messen,- en ja, ze zijn echt vlijmscherp-, zijn via een zegelactie te sparen. De actie loopt sinds oktober. Zegeltjes kunnen nog een week gespaard worden.

Zijn de messen te scherp? De Albert Heijn waarschuwt op Facebook dat het semi-professionele messen zijn en dat ook bij het openen van de verpakking voorzichtigheid geboden is. De verwondingen zijn ook de grootgrutter niet ontgaan.

Hoe scherper hoe beter
"Toch kan een mes niet te scherp zijn", vertelt Estée Strooker.  Ze is kok en won een paar jaar geleden het programma Masterchef. "Veel mensen kunnen niet meer goed met scherpe messen overweg."

De meeste snij-incidenten zijn volgens Strooker juist te wijten aan botte messen. "Maar een scherp mes is natuurlijk ook niet zonder gevaren. Ik denk dat we door de jaren heen verleerd zijn om goed om te gaan met professionele messen. Kinderen krijgen steeds minder van huis uit mee hoe je moet koken en leren ook niet meer hoe ze goed moeten snijden" Ze vervolgt: "Veel groenten zijn tegenwoordig al voorgesneden. Vinden we handig. Dat zie je ook met vlees. Neem bijvoorbeeld de voorgesneden kipblokjes."

Tip
Voor iedereen die wel graag met een scherp mes werkt, wat is dan wel de juiste manier om verantwoord en veilig te snijden? Strooker: "Klap je vingers naar binnen toe. Hou het gedeelte tussen je tweede en derde vingerkootjes verticaal. Dan kan je niets gebeuren."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`