Asielzoekers in Nederland

Geen privacy en leefgeld: 'Leven in Heumensoord is mensonwaardig'

10 februari 2016 04:10 Aangepast: 10 februari 2016 08:56
Vluchtelingen bij de noodopvang (archieffoto) Beeld © ANP

Er moet worden ingegrepen bij de noodopvang Heumensoord. Dat zeggen de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens. De situatie op het kamp zou 'mensonwaardig' zijn.

De twee instanties publiceerden vandaag een rapport over de leefomstandigheden in het kamp. Daarin staat onder meer dat er niet nog eens zo'n massaal kamp als Heumensoord mag komen. Er wonen 3000 mensen op het kamp.

Schadelijk voor gezondheid
Volgens de Ombudsman en College voor de Rechten van de Mens ontbreekt het de asielzoekers aan privacy, een zinvolle dagbesteding en leefgeld. En dat is schadelijk voor de gezondheid en veiligheid van asielzoekers.

Er zou dan ook direct moeten worden ingegrepen. In het rapport worden zestien aanbevelingen gedaan. Zo moet onder meer de afhandeling van klachten beter.

Onderzoek
De Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens deden vorige maand onderzoek in het tentenkamp. Ze spraken er met vluchtelingen, vrijwilligers en medewerkers van het COA.

In november klaagden de vluchtelingen al dat ze zich vervelen in het kamp. In januari kwam de opvang in het nieuws door discriminatie en pesterijen tegen homoseksuele vluchtelingen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore