Nederland

Mannen redden leven moeder en kind: 'Vreesde dat het niet zou lukken'

10 februari 2016 12:44 Aangepast: 10 februari 2016 21:33
Beeld © AT5

Onbevreesd en zonder (lang) te twijfelen, sprongen vier mannen gistermiddag achter een te water geraakte auto aan in Amsterdam. Zij hebben daarmee vermoedelijk een moeder en haar kind van de verdrinkingsdood gered. Toch blijven ze er heel nuchter onder.

De ongelukkige automobiliste wilde gistermiddag rond 15:45 uur haar auto parkeren aan de Sloterkade. Maar de auto schoot door en belandde in het koude water. Onafhankelijk van elkaar doken vier mannen er achteraan. Ze kenden elkaar niet. En toch wisten ze dankzij een knap staaltje teamwork de vrouw en haar kind uit de auto te krijgen. Ze doen vandaag hun verhaal bij stadszender AT5.

"Ik had meteen een reflex: auto in het water, dan is het waarschijnlijk foute boel", zegt Ruben Abrahams, die in de omgeving werkt. "Ik ben naar een gereedschapskist gerend, heb een hamer gepakt en rende naar buiten. Daar hoorde ik een dame schreeuwen dat er een kind in de auto zat."

Wat moet je doen als je te water raakt?
Het belangrijkste: blijf rustig. Raak niet in paniek, maar zorg dat je zo snel mogelijk de auto verlaat. Jeroen Langenkamp van duikschool divearound​ legt uit:

1. Doe de verlichting aan
"Dat heeft verschillende redenen. Als de koplampen aan staan, zien omstanders dat er een auto in het water ligt. Het is ook belangrijk om de binnenlampen aan te doen. Dan kun je je beter oriënteren. Als het donker is, raak je sneller in paniek. De binnenverlichting aanzetten heeft ook een ander voordeel: hulpverleners kunnen zo in de auto kijken en hebben dan ook beter overzicht."

2. Maak de gordels los
"Maak je gordel zo snel mogelijk los. Dat kan over het algemeen gewoon door de rode knop in te drukken, die werkt eigenlijk altijd. In paniek wordt dat soms vergeten, maar je kunt gewoon de knop indrukken en dan gaat de gordel los. Mocht je een heel zware aanrijding hebben gehad en krijg je de gordel niet los, gebruik dan de veiligheidshamer om de riem mee door te snijden."

3. Open je zijraam
"Het openen van de deuren is lastig door de druk. Open dan ook het zijraam van de auto. Dan kan door het raam open te draaien of met de raambediening. Mocht het raam echt niet open gaan, wacht dan niet maar probeer met alles wat je hebt het raam stuk te slaan. Een veiligheidshamer, hoofdsteun, maakt niet uit wat: probeer het zijraam kapot te krijgen."

4. Verlaat je auto
"Ontsnap door het zijraam. Steek je handen door het open raam omhoog. Dan kun je je handen op het dak van de auto zetten, je achterwerk in de raamopening en dan kun je jezelf zo omhoog liften."

Achterruit kapot
"Dus ik trek m'n kleren uit, pak een steen en spring het water in", vult Reinier Bosch hem aan. "Geen idee hoe ik aan die steen kwam, maar ik heb er hard mee op de ruiten van de auto geslagen." Dat lijkt eerst tot niets te leiden, maar terwijl de auto steeds sneller onder water verdwijnt, lukt het de mannen toch om de achterruit kapot te slaan. Zo kunnen moeder en kind toch nog op tijd ontsnappen. Dat tot opluchting van Abrahams, die even de paniek voelde 'dat het misschien niet zou lukken'.

Binnen twee minuten op het droge
"Ik dacht dat het langer duurde, maar volgens de politie stonden we binnen twee minuten alweer op het droge", zegt Wietse Mol, een van de andere onverschrokken helpers. "Voor mijn gevoel heb ik alleen al tien minuten op het droge staan kijken naar de anderen, voordat ik erin dook."

De mannen blijven koel onder de reddingsactie en zien zichzelf zeker niet als helden, zegt Abrahams. "Ik denk dat iedere gezonde jongeman in het water zou zijn gesprongen. Het is denk een natuurlijke reactie." En dan trots: "Ik denk dat we gewoon een goede daad hebben verricht."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`