EditieNL

Tips: Is jouw baas een ramp? Zo hou je het toch met hem uit

10 februari 2016 17:26 Aangepast: 11 februari 2016 09:38
Denk niet dat je je manager kunt veranderen. Dat is verloren energie. Beeld © iStock

Maar liefst twee derde van de Nederlanders is ontevreden over z'n manager. Jij ook? Hier vind je acht tips om het toch met hem of haar vol te houden.

Eerst even een disclaimer: als de relatie met je baas slecht is, dan blijft het altijd worstelen. Maar met deze tips van werkpsycholoog Wouter Vrooland hou je het in elk geval met hem of haar uit.

1. Denk niet dat je je manager kunt veranderen. Dat is verloren energie. Überhaupt zijn de meeste mensen niet zo veranderbaar. 

2. Check of je baas tegen kritiek kan voor je met op- of aanmerkingen komt. Kijk hoe hij reageert in vergaderingen of hoe hij op kritiek van andere collega's reageert. 

3. Gebruik de regels van feedback geven. Hou het bij jezelf door te beginnen met een observatie ('Ik merk dat....').  Beschrijf daarbij wat de manager doet. Dan vertel je wat dat met jou doet ('Dat geeft mij niet zo'n fijn gevoel'). Daarna geef je een suggestie hoe het anders kan ('Ik zou het fijn vinden als je in vervolg...'). Als je zelf geen suggestie hebt, zou je kunnen vragen hoe het volgens je manager anders zou kunnen.

4. Hou scherp voor ogen wat je grens is en wees daar duidelijk over. Dingen die je echt niet acceptabel vindt, die moet je manager weten. Stel dat je het wel kunt hebben als je baas je 's avonds nog belt over een project. Toch zit ook daar een grens aan. Op een gegeven moment wil je naar bed. Dan zeg je: je mag me best bellen na het werk, maar om acht uur ga ik sporten en dan naar bed. 

5. Voorkom dat je in een kooi terechtkomt. Investeer in jezelf, zorg dat je kennis en vaardigheden up-to-date zijn. Dan heb je de beste kans om ergens anders aan de bak te komen als je denkt: ik wil hier echt niet meer zijn.

6. Kies eieren voor je geld als het nodig is. Als je vindt dat het echt niet meer gaat, dan moet je wegwezen. Voor je er overspannen van wordt, ziek van raakt of rancuneus van wordt en niet meer kan functioneren. 

7. Word vriendjes met de baas daarboven. Dan kom je misschien wel langs die vervelende manager of mag je zijn plek overnemen. Een gewaagde strategie die in de praktijk vaak wordt toegepast. 

8. Kijk wat collega's doen die wél een goede relatie met hun baas hebben. Misschien kun je ervan leren. Lukt dat niet? Vraag hen dan wat ze doen. 'Waarom wordt er naar jou wel geluisterd?' 'Waarom wordt jouw vakantie wel goedgekeurd en die van mij niet?' 'Waarom krijg jij altijd alle leuke klussen?'

Bron: Monsterboard

Meer op editienl.nl:
Verwende Hollander heeft snel hekel aan de baas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore