Nederland

48.000 euro voor wc-rollen GeenPeil-referendum

15 februari 2016 21:22 Aangepast: 15 februari 2016 21:37
Beeld © iStock

Honderdduizend moeten het er worden. Wc-rollen met argumenten tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het bedrijf dat ze wil drukken, heeft daar bijna 48.000 euro subsidie voor gekregen.

Op 6 april mogen Nederlandse kiezers naar de stembus om in een raadgevend referendum voor of tegen het verdrag te stemmen. Voor- en tegenstanders konden subsidie aanvragen voor hun campagnes. En dat gebeurde massaal.

Maatschappelijk debat
180 bedrijven, particulieren en organisaties hebben samen voor 3,8 miljoen euro verzoeken ingediend. Dat is fors meer dan de 2 miljoen die de referendumcommissie te verdelen heeft. Elke aanvraag wordt beoordeeld op de vraag of daarmee 'het maatschappelijke debat over het referendum' wordt bevorderd. 

De commissie is nu druk met het beoordelen van de aanvragen, en gaf vandaag een tussenstand vrij. Van de 79 beoordeelde verzoeken krijgen er 72 subsidie. Naar de andere 101 verzoeken wordt nog gekeken.

Drukken, vervoeren en verspreiden
Maar de meest opvallende is vooralsnog het verzoek om argumenten op wc-papier te drukken. Dat verzoek werd gedaan door Raspoetin BV uit Arnhem. De BV wil van het geld wc-rollen bedrukken met nadelen en tegenargumenten van het verdrag. Ook moeten ze voor dat geld vervoerd worden en door studenten worden verspreid.

De rollen komen als het aan Raspoetin BV ligt onder meer op openbare plaatsen te hangen. Raspoetin BV hoopt dat de boodschap tegen het referendum op die manier 2,6 keer bij mensen onder de aandacht kan worden gebracht.

Cartoons en Facebookadvertenties
Er is ook geld toegekend voor onder meer cartoons, flyers, Facebookadvertenties en radiospotjes voor of tegen het verdrag. Het referendum werd door GeenStijl afgedwongen.

Meer op rtlnieuws.nl:
GeenPeil: heeft het referendum wel zin?

RTL Nieuws / ANP
`