EditieNL

IJs van je autoruit krabben? Zo word je een expert

16 februari 2016 12:13 Aangepast: 16 februari 2016 13:27
Deze man kan wel wat ANWB tips gebruiken Beeld © Getty Images

Het is weer krabben geblazen met deze koude dagen. Doe je dat met de motor aan of uit? En: wat is het beste gereedschap? Automobilisten gaan massaal de mist in.

Omdat het nog weleens mis gaat, heeft Editie NL aan Annelies Tichelaar van de ANWB verschillende vragen voorgelegd. Zo wordt iedere amateurkrabber een expert: 

Is het verstandig om je motor aan te zetten tijdens het krabben?
"Nee. Het is aan te raden om je motor pas aan te zetten nadat je je ruiten ijsvrij hebt gemaakt. De ventilatie blaast namelijk pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra benzine."

Mogen je ruitenwissers aan als je ruit nog bevroren is?
"Nee. Laat je ruitenwissers uit. De wissers kunnen kapotgaan wanneer ze gaan bewegen als ze nog vastgevroren zitten aan de ruit."

Wat is het beste gereedschap?
"IJskrabbers blijven de klassieker. Zorg dat je er altijd eentje bij de hand hebt, zodat je niet in alle haast voor een (bevroren) dichte autodeur staat. Zorg bovendien dat de ijskrabber geen stalen randen heeft. Die kunnen je ruit beschadigen. "

Is er een ideale methode om te krabben?
"Er is helaas geen ideale methode. Van boven naar beneden of van links naar rechts; het maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is, dat je weer goed door de ruiten kunt kijken." 

Krijg je een boete als je ruit niet (volledig) is schoongemaakt?
"Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Neem er de tijd voor en sta iets eerder op. De politie kan een bekeuring uitdelen voor bevroren ruiten. Die kan oplopen tot 360 euro. Het advies van de politie is om voor- en achterruit, zijramen en de buitenspiegels voor het rijden schoon te maken."

Is het slim om (warm) water te gebruiken?
"Gebruik nooit water. Of het nu warm of koud water is, het kan alleen maar slecht eindigen. Warm water kan ervoor zorgen dat je ruit breekt en koud of lauw water kan vastvriezen aan de toch al bevroren autoruit. Niet doen dus."  

Je auto van tevoren beschermen, hoe doe je dat het beste?
"De avond van tevoren zijn anti-ijsdekens en stukken karton je beste vriend. De volgende ochtend hoef je niet meer te krabben." 

Heb je nog een tip?
"Plaats een beetje kurk onder je ruitenwisser. Zo kunnen de rubbers niet vastvriezen aan de ruit. Als laatste tip: zet je auto niet op de handrem, ook die kan namelijk bevriezen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore