Nederland

Veel mis met levensreddende AED's

17 februari 2016 18:03 Aangepast: 17 februari 2016 18:07
Archieffoto AED.

In Nederland hangen 60.000 tot 80.000 AED's. Dat zijn kastjes met apparatuur om mensen met een hartaanval zo snel mogelijk te kunnen helpen. Een mooi aantal, maar zeker 40.000 daarvan zijn óf onvindbaar, óf ze doen het niet.

Een Kamermeerderheid wil dat minister Schippers van Volksgezondheid regelt dat de levensreddende apparaten, zichtbaar zijn, goed opgeladen worden en werken. Ook moet bekend zijn waar ze hangen. Nu is niemand verplicht om de apparaten te onderhouden, en daar is de Kamer niet blij mee.

Fatale gevolgen
Het CDA heeft het voortouw genomen in het plan. Iedere week krijgen volgens de Hartstichting 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskansen van die mensen nemen sterk toe als binnen zes minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk een AED wordt gebruikt om het hart weer  op gang te krijgen. Als een kastje het niet doet of niet vindbaar is, kan dat fatale gevolgen hebben.

Ook Medisol, een van de grootste leveranciers van de AED's in Nederland, vindt dat er betere regels moeten komen. "Vooral het onderhoud is een probleem. De regels zijn vaag. Wie houdt er controle? Alleen als er problemen zijn, dan moet dat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden gemeld."

Op deze kaart van het Rode Kruis kun je zien waar bij jou in de buurt  geregistreerde  AED's hangen.

RTL Nieuws
`