Nederland

Tientallen klachten over nazorg Defensie

17 februari 2016 21:00 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Beeld © ANP

De klachten van veteranen over de nazorg van Defensie staan niet op zichzelf. De Nationale Ombudsman heeft de afgelopen twee jaar 60 meldingen binnengekregen over het tekortschieten van het leger bij de zorg voor militairen.

Militairen Bas voor de Poorte en Mark Haverland deden vandaag hun verhaal bij RTL Nieuws. Ze raakten in 2009 ernstig gewond bij een aanslag met een bermbom in Uruzgan. De ombudsman deed vorig jaar onderzoek en kwam met een vernietigend rapport over de slechte nazorg voor de jonge oorlogsveteranen.

Niets gehoord
Minister Hennis gaf haar fouten toe en zei met de mannen in gesprek te gaan en excuses aan te aanbieden. Maar een half jaar later hebben Bas en Mark nog altijd niks gehoord van de top van het ministerie. 

Dat is 'heel treurig', vindt ombudsman Reinier van Zutphen. Hij wil van de minister opheldering hebben over waarom ze haar woord niet heeft gehouden. "Ik wil precies weten wat er aan de hand is. En wat ze nu heel snel met deze veteranen gaan doen." 

Zorgplicht Defensie
De ombudsman vindt dat Defensie de zorgplicht 'beter moet gaan invullen': "Uitgezonden militairen verdienen dat Defensie goed voor hen zorgt."  

Ook advocaat Michael Ruperti heeft er 'tientallen dossiers over liggen': "Het gaat om veteranen van missies in Afghanistan, Bosnië, Irak, Libanon. Dit zijn allemaal militairen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor Defensie. Die daar psychisch dan wel lichamelijk letsel hebben opgelopen en dan nazorg vragen bij Defensie. Ze worden genegeerd, procedures duren jarenlang. Ze weten niet waar ze aan toe zijn. En ik vind het ronduit schandalig hoe Defensie met deze militairen omgaat."

Alsnog een gesprek
Minister Hennis heeft Bas en Mark vandaag alsnog uitgenodigd voor een gesprek. Ze zal beiden haar excuses gaan aanbieden. Een woordvoerder van Defensie zegt dat het door drukte en personeelswisselingen in de top van het ministerie er nog niet van gekomen was om met de militairen te gaan praten. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`