Nederland

'Ons eten moet veel gezonder worden'

22 februari 2016 07:31 Aangepast: 22 februari 2016 07:44
Ook supermarkten zouden moeten bijdragen aan gezondere voeding. Beeld © ANP

Te vet, te zout en te veel suiker. Het moet afgelopen zijn met al dat ongezonde eten, vindt minister Schippers (Volksgezondheid). "Het is tijd om een actieplan te maken om te zorgen dat ons voedsel gezonder wordt", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Een speciale conferentie moet het voedsel in Europese supermarkten gezonder maken. Het is voor het eerst dat op zulke grote schaal organisaties, overheden en fabrikanten bij elkaar komen om te praten over het probleem. Doel: samen afspraken maken over het verlagen van de hoeveelheden zout, onverzadigd vet en toegevoegde suikers.

'Afspraken maken'
"Laten we kijken of met elkaar afspraken kunnen maken, met de industrie en met diegenen die het eten in onze kantines en op onze scholen verzorgen, om te kijken of we van elkaar kunnen leren en hoe we vrijwillig dat zout en die ongezonde vetten kunnen verlagen", zegt Schippers.

De conferentie is georganiseerd in het kader van het Europees voorzitterschap. 

Volgens het ministerie is het hard nodig om de problemen aan te pakken: op dit moment kampt de helft van alle Europeanen met overgewicht. Ruim 9 procent heeft diabetes. En een derde van de sterfgevallen aan diabetes wordt veroorzaakt door ongezonde voeding. Bovendien is diabetes een forse kostenpost: EU-landen geven 6 tot 13 procent van de zorgkosten uit aan diabetes.

Betere Europese samenwerking
Het doel van de conferentie is het opstellen van een gezamenlijke 'roadmap'. Daarop moet komen te staan hoe de problemen worden aangepakt en op welke termijn. Doel is onder meer een betere samenwerking in Europa. Zo moeten landen samen gaan werken in het opstellen van criteria, bijvoorbeeld voor maximumniveaus voor zout, suiker en vet. 

"Als onze industrie lekker en gezond eten weet te maken, dan hebben zij een voordeel op de concurrentie in de hele wereld. Je moet de kansen zien. Er zijn bedrijven die het al doen, maar het moet meer en sneller gebeuren."

Meer op rtlnieuws.nl:

`