EditieNL

Pas op: calorieën per portie is vette onzin

22 februari 2016 12:15 Aangepast: 22 februari 2016 19:16

Het is volgens deskundigen zo misleidend als wat: het aantal calorieën ‘per portie’ op verpakkingen.Je denkt goed bezig te zijn, maar stiekem vliegen de kilo's eraan.

Thumbnail

Eén 'portie' Twix bevat 123 calorieën. Het staat met grote letters op de verpakking. Maar wat is een portie? Twix zelf gaat uit van één reep. Maar in de verpakking zitten wel degelijk twee reepjes (en die eet je doorgaans achter elkaar op).

1 of 2 reepjes
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna de helft van de consumenten de twee reepjes als één portie beschouwt. Portieverwarring alom dus.

En dat geldt niet alleen voor een Twix. Ook bij cruesli, kaasblokjes, vissticks, chips, en salades voor op brood staat op de verpakking de hoeveelheid calorieën, vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen per portie.

"Het is in veel gevallen totaal onduidelijk wat een portie is", licht Babs van der Staak van de Consumentenbond toe. "Een portie Sultana is er maar ééntje en dat geldt dus ook voor Twix. Dat is echt absurd. Iedereen verzint maar wat en daar heb je als consument dus helemaal niks aan. Wat op de verpakkingen staat, komt totaal niet overeen met wat we in de praktijk eten."

Duidelijkheid a.u.b.!
De Consumentenbond pleit dan ook voor 'portieduidelijkheid'. Hoe? "Door een standaardportie in te voeren. Lukt dat niet? Dan moet het aantal calorieën per portie van de verpakking worden gehaald."

Dat de verschillen tussen fabrikanten en supermarkten rondom de porties enorm verschillen, blijkt hier wel uit:

 • Kaasblokjes

  AH: een portie = 1 blokje 
  Lidl: een portie = 4 blokjes

  Thumbnail

 • Fruitbiscuit

  Lidl: 1 portie = 1 koekje
  AH: 1 portie = 3 koekjes

 • Vissticks

  Vismarine: 1 portie = 1 visstick
  Iglo: 1 portie = 5 vissticks

  ​Bron: Consumentenbond

Weg ermee
Ook voedingsdeskundige Claartje Schröder van de site Foodness waarschuwt voor de misleiding. "Je laat je als consument echt snel misleiden door de porties op de verpakkingen. Doe dat niet! Je denkt dat je heel goed bezig bent, maar de porties die fabrikanten aangeven zijn echt veel kleiner." 

Haar advies: kijk niet naar de portie, maar reken het aantal calorieën uit aan de hand van de 100 gram die op de verpakking staat. "Dan weet je precies wat je binnenkrijgt."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`