Sport

Trots op Dumoulin: 'Topdag voor het Nederlandse wielrennen!'

28 mei 2017 21:38 Aangepast: 28 juli 2017 00:00
Tom Dumoulin juicht na het winnen van de Ronde van Italië. Beeld © ANP

Felicitaties van de premier én van de koning. Bekende en minder bekende wielerfans zijn apetrots op de prestatie van Tom Dumoulin, die vandaag de Ronde van Italië op zijn naam zette.

"Wat een fantastische prestatie van Tom Dumoulin tijdens de laatste tijdrit!", twitterde koning Willem-Alexander. Ook premier Rutte was er snel bij. Hij noemde het een 'historische zege'. Commentator Gio Lippens: "Het moest een keer gebeuren… eindelijk weer eens een Nederlander als winnaar van een grote ronde. Gooi die vloek maar in de prullenbak."

'Het is ongelooflijk'

Dumoulin mag zich voegen in een kort rijtje Nederlandse wielerhelden. Jan Janssen en Joop Zoetemelk kunnen nu in één adem genoemd worden met Tom Dumoulin. "Het is ongelooflijk om deel uit te maken van die grootheden", reageerde een nuchtere Dumoulin voor de camera van RTL Nieuws. "Ik besef het redelijk, maar het is ongelooflijk." 

'Dik verdiend'

Zijn collega-wielrenners zijn euforisch. "Topdag voor het Nederlandse wielrennen!!", twitterde Bauke Mollema. "Een dik verdiende zege." Ook zijn concurrenten, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali, vinden Dumoulin de terechte winnaar. "Ik ben niet teleurgesteld, Tom is echt een enorm goede tijdrijder", zei Quintana, die tweede werd.

Tijd om te kakken

Dumoulin kwam tijdens de Giro al vroeg in beeld als favoriet voor de eindoverwinning, nadat hij meerdere zware bergetappes als eerste over de streep kwam. Maar afgelopen dinsdag kwam het nachtmerriescenario: tijdens de loodzware Alpenrit kreeg hij last van zijn maag. Hij moest op 35 kilometer voor de finish een sanitaire stop inplannen. Hij verloor meer dan twee minuten.

"En zo werd het de Giro waarin de winnaar zo goed was dat hij zelfs nog tijd had om te kakken tijdens de koers", vatte wielerjournalist Thijs Zonneveld het geheel samen.

Thumbnail

Na de overwinning vlogen ploegenoten Tom Dumoulin en Laurens ten Dam elkaar in de armen. (Foto: ANP) 

'Grote bak bier'

Ondertussen wordt al gespeculeerd over de toekomst van de wielrenner. "Waarom zou Tom Dumoulin niet kunnen wat Chris Froome kan?", twitterde commentator Maarten Ducrot.

"Ik ben helemaal niet bezig met de toekomst", antwoordde Dumoulin droogjes. "Mijn toekomst ligt vanavond met een grote bak bier. Dat is mijn toekomst en daarna zien we wel weer verder."

Thumbnail

Tom Dumoulin, Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Nederlandse wielergrootheden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`