Nederland

Hulptoerisme op Lesbos? 'Niet per se een probleem'

23 februari 2016 17:44 Aangepast: 23 februari 2016 17:46
Beeld © EPA

Weldoeners die asielzoekers willen helpen op Lesbos, kunnen sinds kort terecht bij touroperator Sunweb. Dat bedrijf biedt in samenwerking met de stichting Movement on the Ground vrijwilligersreizen aan naar het Griekse vluchtelingeneiland. De eerste vlucht vertrekt maandag.

Op dit moment heeft Movement on the Ground al acht vrijwilligers op Lesbos rondlopen. Onder hen zijn Petra Bakker (27) en Jeanine Krol (24). Ze worden maandag afgelost door het eerste reisgezelschap dat geboekt heeft via Sunweb. Maar dat de nieuwe lading vrijwilligers heeft betaald voor hun reis, hoeft volgens Petra niet per se te betekenen dat de kwaliteit van de hulpverlening afneemt.

Motivatiebrief
Zelf schreef ze een motivatiebrief aan de stichting. Op basis daarvan werd ze uitgenodigd om met het huidige gezelschap te komen helpen op Lesbos. "We doen hier eenvoudige klusjes, maar die bieden ons veel voldoening. Zoals contact maken met de mensen hier, liefde geven en noodgoederen uitdelen zoals eten en kleding."

Thumbnail

Drie jaar studeerde ze sociaal pedagogische hulpverlening in Nederland, voordat ze naar Zuid-Afrika emigreerde. Vanuit haar achtergrond zet ze zich vooral in voor kinderen. "Het is fijn om contact met hen te kunnen maken. Hen zien ontspannen en een glimlach opvangen, daar haal ik voldoening uit. Dat vind ik echt fantastisch."

Het gaat om kleine stapjes maken op het eiland. "Zo hebben we vandaag opgeruimd op een groot vluchtelingenkamp. Als we de omgeving hier schoonhouden, geeft dat de vluchtelingen ook een rustig gevoel. En het is belangrijk dat er aandacht blijft voor het probleem. Want dagelijks arriveren hier nog duizenden mensen op het eiland."

Leuker dan in de zon liggen

Thumbnail

Voor de 24-jarige Jeanine is het niet de eerste keer dat ze vrijwilligerswerk doet. Ze kreeg toestemming van haar werkgever om er een week tussenuit te knijpen. En daar is ze heel dankbaar voor. Bovendien is het niet de eerste keer dat ze minder bedeelden te hulp schiet. Twee keer eerder stak ze de handen uit de mouwen in Afrika. "Als ik vrij ben, doe ik liever iets actiefs dan dat ik op het strand lig", zegt ze. "Ik haal er veel voldoening uit om andere mensen te helpen. Je doet wat nuttigs. Ik vind dit veel leuker dan in de zon liggen."  

De sfeer op het eiland is ongedwongen, zegt ze. "Je bent vrijwilliger, dus mag je zelf je dag bepalen. Maar met deze groep zijn we heel actief bezig. Wat we doen, geeft ons een fijn gevoel. Het is erg prettig dat we iets kunnen betekenen voor de medemens."

Mensen hier zijn heel dankbaar
Er zijn veel vrijwilligers actief op Lesbos, zegt Jeanine. "Maar we lopen elkaar niet voor de voeten. De stranden moeten worden schoongemaakt. Gistermiddag hebben we kleding uitgedeeld. Vandaag hebben we onder meer voedsel uitgedeeld. We kunnen niet alle problemen oplossen in een week, maar het is schitterend dat we iets kunnen betekenen voor de medemens. De mensen hier zijn heel dankbaar. Onze missie is geslaagd met iedere glimlach die we krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`