Nederland

Papaklas: bier drinken en praten over baby's

24 februari 2016 16:00 Aangepast: 24 februari 2016 16:32
Papa's Floris Regouin en Sander De Heer Beeld © Jaap van Deurzen

Twee Amsterdamse vaders merkten na de geboorte van hun kindjes dat er best veel dingen zijn waar je als vader vooraf geen rekening mee houdt. Ze namen het initiatief voor de papaklas, waarbij aankomende vaders onder genot van chips en een biertje praten over... baby's.

De initiatiefnemers, Floris Regouin en radio-dj Sander De Heer zijn vandaag op de Negenmaandenbeurs om nieuwe vaders te paaien om mee te doen aan de papaklas. Regouin, die vorig jaar zelf vader werd en nu de tweede verwacht: "Als toekomstige vader ontdekte ik gaandeweg wel dat alle informatie erg op de zwangere vrouwen gericht is." 

Sander De Heer, vader van één kindje, vult hem aan: "Op mannen die denken dat alles vanzelf gaat, kan ik nu een beetje boos worden", zegt hij. Hij is blij dat hij zelf goed voorbereid was op de geboorte: "Vooraf heb ik behoorlijk wat tijd besteed aan het uitzoeken van testamenten, ziekenhuizen, verzekeringen en natuurlijk kinderwagens en babynamen." Die ervaring deelt hij nu in de papaklas met toekomstige vaders.

'Vast erg gezellig'
Op de Negenmaandenbeurs proberen ze vaders over te halen om zich in te schrijven voor het papaklasje. Nils Kistemaker en Wouter Stapel lopen er rond met hun vrouw en besluiten aan te schuiven bij de clinic van een half uurtje. Na afloop spreken we met ze via Whatsapp:

RTL Nieuws: Een praatgroepje voor aanstaande vaders, vind je dat nodig​?
Thumbnail

Nils: Ik heb zelf al een kleine van 2,5 jaar. Het is natuurlijk goed om vaders onder elkaar te horen, maar mijn ervaring is dat een hoop dingen toch wel vanzelf gaan en voelt het al na één dag vertrouwd. 
 

RTL Nieuws: Heb je wel nog iets opgestoken van het miniklasje net?
Nils: Nee, eigenlijk niet. 
RTL Nieuws: En jij Wouter?
Wouter: Ik krijg over 19 weken mijn eerste kindje. Zo'n papaklas is vooral leuk en ik heb ook wel een paar goede tips gehoord. Bijvoorbeeld dat je voorbereid moet zijn op het onverwachte, zoals een keizersnee.
RTL Nieuws: Dat kun je toch ook allemaal op Google opzoeken?
Thumbnail

Wouter: Natuurlijk kun je ook op Google kijken, of vrienden om advies vragen, maar ik kan me voorstellen dat zo'n avond met mannen die in hetzelfde schuitje zitten, interessant kan zijn.

 

RTL Nieuws: Da's ook wel weer waar toch Nils?
Nils: Er is altijd wel iets te leren en het is vast erg gezellig.
RTL Nieuws: Maar ik denk dat jij je niet inschrijft?
Nils: Nee, ik leer veel praktische zaken van de kraamzorg. Verder gaat alles wel automatisch. 
RTL Nieuws: En jij Wouter?
Wouter: Als het bij mij in de buurt zou zijn, zeker!
RTL Nieuws: Dank jullie wel en veel plezier (en sterkte) nog op de Negenmaandenbeurs.

Inschrijven voor een papaklas kan hier.

Nog meer initiatieven
Er bestaan meer initiatieven om vaders actiever te betrekken rond de zwangerschap van hun vrouw. Maar zitten mannen wel te wachten op zulke cursussen?

David Borman denkt van wel. Aanstaande vaders kunnen bij hem twee avonden les krijgen. Prettige bijkomstigheid: hij is verloskundige, en heeft dus echt verstand van zaken. "Het is geen klas voor watjes, het is voor mannen die meer willen weten", zegt hij. 

Als verloskundige is hij soms bijna meer bezig met het coachen van mannen dan vrouwen. "Ze doen het denk ik niet verkeerd, maar het kan wel beter. Als vader kun je een onrustige factor zijn, dat kan invloed hebben op hoe de bevalling verloopt. Vrouwen kunnen er onzekerder van worden, ondanks de beste bedoelingen."

Belangrijkste tip
Borman werkt meestal met zo'n vijftien cursisten per keer. Daarin vertelt hij ook hoe je als man om moet gaan met hormonen. Daarna komt de bevalling zelf ter sprake - "Dat doe ik zonder foto's, daar zitten mannen niet op te wachten." De belangrijkste tip? "Heb geen medelijden maar wel medeleven."

In deze video legt Borman de cursus uit:

 

RTL Nieuws
`