Asielzoekers in Nederland

COA nu voor kleinschalige opvang vluchtelingen: 'De nood is hoog'

24 februari 2016 14:23 Aangepast: 24 februari 2016 14:39
Vluchtelingen in opvang Rotterdam Beeld © ANP

De discussie woedt al maanden: moet de opvang van vluchtelingen kleinschaliger worden? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat altijd pleitte voor grote opvanglocaties, is nu om.

Het COA wil in gesprek met gemeenten en provincies over kleinere opvanglocaties voor vluchtelingen met een verblijfsstatus: "De nood is hoog, we kunnen ons niet de luxe permitteren om van alles af te slaan.'' Onder anderen de burgemeesters van Heusden en Boxtel pleitten eerder deze week voor kleinschalige opvang.

Ondergrens 300 mensen
De ondergrens voor een opvanglocatie in Nederland is op dit moment 300 mensen. Wat een eventuele nieuwe ondergrens zou kunnen worden, kan het COA niet bepalen. "Dat is iets wat in de politiek besloten moet worden, wij voeren alleen het beleid uit'', zegt een COA-woordvoerder.

De Tweede Kamer dringt al langer aan op kleinschalige opvang, vooral GroenLinks en de SP. Ze willen dat gemeenten vaker de kans krijgen zelf de regie te nemen en ze wijzen erop dat er meer steun is vanuit de bevolking voor opvangplekken met kleinere aantallen asielzoekers. Een motie daarover van GroenLinks werd in oktober aangenomen door de Kamer.

Niet langer wachten
Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks is blij dat haar motie wordt opgepakt en dat naar de burgemeesters wordt geluisterd. "Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan het zich niet permitteren om nog langer te wachten met het creëren van kleinschalige opvang. Nu graag de volgende stap: integratie vanaf dag één."

Dijkhoff zei pas geleden nog dat de opvanglocaties op verzoek van gemeenten al minder massaal zijn geworden. Heel kleine opvangplekken zijn volgens hem lastiger te organiseren en daarom duurder.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore