EditieNL

Ondernemers zijn boos: kat de winkel uit? Muis bij je voedsel

25 februari 2016 13:06 Aangepast: 25 februari 2016 19:38
Kat Hannes mag inmiddels alleen nog maar 's avonds de winkel van Diny en Floris in. Beeld © RTL Nieuws

Lokdozen, lijmplanken en ook de ouderwetse klemval, niets hielp om de muizen de zaak uit te krijgen. Maar toen poes Hannes in 'dienst' kwam bij de Amsterdamse Pasteibakkerij van Diny Schouten en Floris Bester, was er geen muis meer te zien. Toch moest Hannes weg, omdat het onhygiënisch zou zijn.

Een controleur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam langs in de winkel en oordeelde dat Hannes niet in de zaak mocht komen. In ruimtes waar voedsel bereid wordt, mogen volgens de dienst geen dieren rondlopen, dus ook geen katten. "De muizen knaagden door de rubbers van onze koelkast heen", zegt Diny. "Met Hannes ligt er geen enkele muizenkeutel meer in de zaak."

Thumbnail

Kat Hannes op wacht, toen hij overdag nog wel binnen mocht zijn 

Diny en Floris begrijpen best dat de NVWA de hygiëne wil waarborgen. Ze laten daarom hun patés en andere producten regelmatig in een laboratorium testen. Toch is dat volgens de NVWA niet genoeg. Het tweetal schreef een brief naar de dienst en laat Hannes nu alleen nog maar ’s nachts naar binnen, wanneer al het voedsel is opgeborgen.

'Iedereen is bang voor een boete'
"Alle winkels hier in de straat maken gebruik van een poes of kat om van de muizen af te komen. Maar niemand durft ervoor uit te komen, omdat ze bang zijn een boete te krijgen", zegt Diny. Na een eerste waarschuwing van de NVWA kan die al snel oplopen tot 500 euro.

Massimo Abati, die een Italiaanse delicatessenzaak runt, besloot zijn poes weg te doen na een waarschuwing van de NVWA. Kiki liep al 16 jaar rond in zijn zaak en was niet alleen muizenvanger, maar ook goed gezelschap. "Je raakt ontzettend gehecht aan zo’n beestje en sinds zij weg is, moet ik weer vechten tegen de muizen." Gelukkig wilde een klant Kiki graag overnemen en hoefde ze niet naar een asiel.

Thumbnail

Poes Kiki heeft een nieuw huis, waar ze wel gewoon mag blijven.

'NVWA: ook bij verpakt voedsel geen dieren'
De NVWA blijft onverbiddelijk: "Daar waar voedsel wordt bereid, daar mogen zich geen dieren bevinden", zegt een woordvoerder. Ook in ruimtes waar verpakt voedsel ligt mogen katten en andere dieren niet komen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor café waar eten achter de bar wordt bereid.

Diny en Floris hopen dat Hannes in de avonden gewoon op muizenjacht mag blijven in hun zaak. Alternatieven om van de muizen af te komen zijn er volgens Diny niet. "We hebben wel eens gedacht aan een ongediertebestrijder. Maar dan hebben we straks naast levende muizen ook dode muizen en gif in de zaak, dat wil ik echt niet."

Bekijk het fragment uit Editie NL: 'Winkel niet voor de poes':

Meer op rtlnieuws.nl:
Albert Heijn zet kat uit de winkel: 'Jammer, maar het moet'

`