Nederland

Scholen stoppen met schoolzwemmen na verdrinking Salam

30 mei 2017 11:10 Aangepast: 30 mei 2017 13:39
Zwemles (archieffoto). Beeld © Getty Images

Vier basisscholen in Utrecht stoppen met schoolzwemmen vanwege de verdrinking van het Syrische meisje Salam. Ook elders in het land zorgt de zaak voor onrust op scholen en houden scholen het schoolzwemmen voor gezien.

Directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten krijgt signalen dat de verdrinking van Salam schooldirecties doet besluiten om te stoppen. Voor scholen die twijfelen om door te gaan met schoolzwemmen kan de zaak de druppel zijn om te stoppen, zegt De Jeu. "Het juridische verhaal in Rhenen zal meewegen. Daar wijs ik al op sinds de zaak is aangekaart."

Schoolzwemmen daalt al jaren

"Dit is een logisch moment", zegt De Jeu tegen RTL Nieuws. "Het is het einde van het schooljaar, de nieuwe roosters worden gemaakt." Schoolzwemmen kost relatief veel tijd; klassen moeten naar het zwembad, leerlingen moeten zich omkleden en afdrogen. Scholen kijken of de zwemlessen niet te veel schooltijd kosten. Het aantal scholen dat schoolzwemmen aanbiedt, daalt al jaren. 

ZIE OOK: Ouders van verdronken Salam (9) zitten stuk: 'Ons leven is kapot'

Volgens De Jeu zorgt de zaak voor discussies onder leraren. "Ze vragen zich af, is het bij ons goed geregeld?" Volgens de directeur van Sport en Gemeenten wachten de meeste scholen de uitspraak af. "Ze voelen ook de verantwoordelijkheid om leerlingen te leren zwemmen."  

Schoolzwemmen op steeds minder basisscholen

Tot 1985 was schoolzwemmen verplicht. In 1991 had nog 90 procent van de scholen zwemlessen, maar de laatste jaren is dat gestaag gedaald, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. In 2005 bood 57 procent van de scholen schoolzwemmen aan. Vorig jaar was dat nog 32 procent.

Drie badmeesters en twee leraren worden door het OM beschuldigd van dood door schuld. Tijdens hun toezicht is in september 2015 het 9-jarige meisje Salam verdronken. Het OM eist 120 uur werkstraf tegen de vijf verdachten. De uitspraak is op 6 juni.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`