Geld

David (19) runt een kindervoedselbank: 'Zelfde kansen voor ieder kind'

30 mei 2017 15:05 Aangepast: 30 mei 2017 19:04
David Garib. Beeld © Eigen foto

Waarom wachten tot met het verbeteren van de wereld als je ook meteen kunt beginnen? Dat dacht David Garib uit het Brabantse Bakel. Hij startte op 17-jarige leeftijd een voedselbank, speciaal voor kinderen.

"Ik hoorde via mijn moeder dat er een gezin was met vijf kinderen waaronder een baby die niet genoeg te eten had", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Toevallig was ik op dat moment bezig met een werkstuk over hoe belangrijk voeding is voor de ontwikkeling van kinderen. Ik las onder andere dat hersenen kunnen krimpen als kinderen te weinig eten krijgen."

Pakketjes voor 70 kinderen

Dat was voor David aanleiding om meteen in actie te komen. 'Ik ben samen met een aantal vrienden bij een supermarkt gaan staan en vroeg mensen om een gekocht product te doneren voor het gezin met vijf kinderen. Al snel hadden we twee overvolle winkelkarren, die we meteen naar het gezin hebben gebracht."

Via via hoorde hij dat er vele meer gezinnen zijn die in dezelfde situatie zitten, waarop David besloot structureel te gaan helpen. "Inmiddels krijgen zo'n 70 kinderen iedere week een voedselpakket met daarin fruit om mee naar school te nemen, brood, diksap en babyvoeding."

'Valse start'

Hij hoopt dat hij met de kindervoedselbank bij kan dragen aan de ontwikkeling van de kinderen. "Als het op het gebied van gezond eten al niet goed gaat, maak je een valse start", vertelt hij. "We willen dat alle kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en ook evenveel kansen krijgen."

David krijgt die producten van boeren en supermarkten in de omgeving. "We geven hen er dan ook iets voor terug. Zo staan we af en toe te schminken in de Albert Heijn of helpen we met andere activiteiten."

Weinig vrije tijd

David is eigenlijk iedere dag bezig met zijn kindervoedselbank. "Ik studeer nog en heb daarnaast een bijbaantje. Vooral in het weekend is het druk met het inzamelen, inpakken en rondbrengen van de pakketten."

Dat hij door zijn vrijwilligerswerk weinig vrije tijd heeft, vindt David geen probleem. "Ik vind het heel erg om te zien als kinderen niet mee kunnen doen. We proberen kansen voor ze te ontwikkelen, en het is heel mooi om te zien als dat lukt."

Ziggo Dome

Samen met nog zo'n 10.000 andere jongeren die zich inzetten voor een betere wereld, is hij vanmiddag in de Ziggo Dome bijeen de 'Young Impact Celebration'. "Iedereen die er vandaag bij is, wil iets betekenen voor elkaar", zegt David tegen RTL Nieuws. "Ik denk dat het een hele bijzondere dag wordt."

Wat is Young Impact Celebration?

  • Vandaag vieren 10.000 jongeren in de Ziggo Dome in Amsterdam dat ze in actie zijn gekomen voor een betere wereld: Young Impact Celebration.
  • Zij zijn onderdeel van Young Impact: een beweging van jongeren die hun talent in zetten om lokaal of wereldwijd een positieve verandering te brengen.
  • Young Impact Celebration wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in Nederland. Inspiratiebron voor het evenement is WE Day, dat inmiddels wordt gevierd in Canada, Amerika en Engeland. Dat evenement is uitgegroeid tot één van de grootste jongerenbewegingen ter wereld.

Meer op rtlnieuws.nl:

`